Ken Rohelaan • 24. september 2015 kell 5:00

Vaadake Savisaare selja taha

Äripäeva arvamustoimetaja Ken Rohelaan.  Foto: Andras Kralla

Altkäemaksuskandaal Edgar Savisaarega keskmes tekitas avalikkuses plahvatusliku infonälja, mille rahuldamine võib viia tähelepanu kõrvale muudelt olulistelt teemadelt, leiab Äripäeva arvamustoimetaja Ken Rohelaan.

Riigiprokuratuur kahtlustab Tallinna linnapead ja Keskerakonna esimeest altkäemaksu võtmises. See on kahtlemata uudisväärtuslik sündmus, kuna Savisaart on varemgi ümbritsenud mitmed skandaalid. Aastakümnetega on temast kasvanud sümbol, mis iga päevaga juurdub aina rohkem inimeste mällu. Ei ole oluline, kas ollakse tema poolt või vastu. Teda teatakse ja teda on raske unustada. Avalikkuse infonälg kasvab iga kord, kui Savisaar teeb midagi tavatut. „Küll on põnev teada, mida ta seekord tegi!“

Savisaar varjutab

Meedia, kes peab ajakirjanike eestvedamisel täitma valvekoera ülesandeid, suunab praegu suuresti nina, silmad ja kõrvad Savisaare suunas. Samas tuleb meeles pidada, et kuigi Savisaare praegune juhtum sümboliseerib avalikkusele olulist verstaposti, siis tuleks tasakaalu huvides võtta taas päevakorda teised teemad. Nii need, mis juba varem olulised, kui ka praegused sündmused, mis võivad teenimatult tagaplaanile jääda.

Kahtlemata on Savisaare ja mitmete suurettevõtjatega seonduv Eesti avalikkusele oluline. Seda ei tohi jätta tähelepanuta. Kuid valvekoer peab suutma silmanurga suunata ka ümbertoimuvale, et näha, mis toimub Savisaarest kaugemal.

Meedia ei saa ega tohigi alati tantsida auditooriumi pilli järgi. Vahel tuleb ise otsustada, mis tähtis, sest meedia ei ole ainult vahendaja, vaid ka teejuht.

Hetkel kuum