Jüri Kraft • 9. oktoober 2015 kell 4:00

Miinimumpalka ei tohi tõsta

Jüri Kraft  Foto: Veiko Tõkman

Miinimumpalga suurendamist soovivad poliitikud nõuavad kergetööstuse likvideerimist, kirjutab Sangari omanik Jüri Kraft.

Miinimumpalga suurendamist soovivad poliitikud sisuliselt nõuavad kergetööstuse likvideerimist. 

Kümme aastat tagasi töötas töötlevas tööstuses 130 000 inimest, möödunud aastal 114 000 inimest. 13% vähenemine ei ole hämmastav, aga drastiline on pilt rõivatööstuses, kus töötajate arv on vähenenud kõvasti üle poole (2000. aastal 13 600 inimest ja 2013. aastal – 6000 inimest).

Töötleva tööstuse osakaal sisemajanduse kogutoodangus on 14 protsenti, s.o üle 2,7 miljardi euro, kuid selle tööstusharu eripära on see, et selle arvele langeb lõviosa eesti ekspordist. Nii et majanduse tasakaal tugineb töötleval tööstusel. Sellest lähtuvalt peaks ta olema erilise tähelepanu all.

Rohkem palka maksta pole võimalik

Meie tööstusharu kõige valusamaks probleemiks on palgad. Üks osa poliitikuid rõhutab pidevalt palgakasvu vajadust, ja nii on välja käidud 750-1000eurose alampalga nõue. Võib arvata, et sellist juttu ajavad poliitikud ei tea, mille arvelt palka makstakse, ja käivad lihtsalt välja ulmelisi summasid.

Tegelik elu Eesti kergetööstuses on nukker. Töötame 3-5protsendise rentaablusega ja saame maksta töölisele umbes 600 eurot – see on reaalsus. Meil lihtsalt ei ole võimalik rohkem maksta. Kui peaksime seda tegema, peaksime oma tööstuseettevõtte sulgema. Tegutseme ju maailmaturul, võistleme seal Hiina, India, Pakistani ja teiste odava tööjõuga riikidega. Me ei kannata välja pidevat miinimumpalga kasvu, praegu 390 eurot, järgmisel aastal – 417 ja nii edasi.

Need poliitikud, kes nõuavad tuhandeeurost miinimumpalka, nõuavad tööstuse likvideerimist. See jutt, et meil pole kergetööstust vaja, käib juba üle kahekümne aasta. Kuid, pange tähele, Euroopa Liidus on miljon inimest, kes töötavad kergetööstuses. Aga meie oleme nii saksikud, et meil pole vaja.

Tõstame kergetööstuses miinimumi

Esmane asi, mis meie väiksepalgalisi inimesi toetaks, on tulumaksuvaba miinimumi tõstmine kergetööstuses juba järgmisel aastal. 170 eurole lisaks veel 100 eurot, see oleks siis 7,2 miljonit eurot aasta eelarvest.

Siin on mõtlemise koht, kas tahame säilitada seda tööstusharu või mitte.

Hetkel kuum