Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Hurraa, astusin ämbrisse!

  Kadri PõlendikFoto: Andras Kralla

  Ebaõnnestumine on alati uue võimaluse looja, kirjutab ajakirjanik Kadri Põlendik.

  Eestlane kipub olema kõva naeruvääristaja, näpuga näitaja ja süüdistaja, mistõttu on meisse maast madalast sisse kodeeritud hirm eksimise ees.
  Kui olümpiavõitjaid ja maailmameistreid tervitatakse rõõmuhõisete ja suurejooneliste vastuvõttudega, siis esikohtades ilmajääjaid peetakse läbikukkujateks ka siis, kui nad tegid maailma mõistes väga hea tulemuse. Me olime harjunud, et Gerd Kanter on esikohamees, ja kui paar aastat hiljem tulid hõbe- ja pronksmedalid, pidasid paljud teda ebaõnnestujaks.
  Hirm libastumise ees
  Mõnel juhul hakatakse sellist hoiakut sisendama juba varases eas, lasteaias ja koolis. Ootuspärase vastuse ütlematajätmine toob paremal juhul nõrgema hinde, halvemal juhul pälvib õpetaja või kaaslaste avaliku hukkamõistu. Kui hindamissüsteem on kokkuleppeline ja annab märku, kui hästi on õpilane teadmisi omandanud, siis sellega kaasnevad hinnangud on täiesti ebavajalikud.
  Kuna lapsepõlve kogemused mõjutavad inimese arengut kõige rohkem, kipuvad sellised juhtumid meid kogu elu saatma. Seda täiendavad täiskasvanuks sirgudes üha uued kogemused, mis ainult süvendavad hirmu libastumise ees. Valite kogemata vale numbri, siis vastatakse teile pigem närviliselt kui sõbralikult.
  Veel hullemaks läheb asi tööle minnes. On küllalt ettevõtteid, mille juhid on võtnud hoiaku, et ei nemad ega nende alluvad saa omale mingeid vigu lubada. Ühest küljest tähendab see arengus paigaltammumist, sest riske ei juleta võtta. Teisalt pärsib see ka töötajate loomingulisust, pidevas eksimuste hirmus peljatakse midagi uut teha või välja pakkuda.
  Läks valesti, no ja mis siis!
  Selle mõtemalli võiks nüüd lõpuks ometi ümber keerata, end ise ümber häälestada, oma lastele ja alluvatele teistsuguseid arusaamisi õpetada. Läks midagi valesti – no ja mis siis sellest! Hea eeskuju on siinkohal idufirmad, mis kiire kasvamise janus peavad võtma riske. See tähendab, et tuleb ka möödalaskmisi, kuid neisse ei saa kinni jääda, sest nii tekib seisak.
  Ka meeskonnaliikmeid tuleb inspireerida ja innustada suurelt ja uuenduslikult mõtlema – vigade eest karistades see ei õnnestu. Pigem võiks TransferWise’i eeskujul eksimusi tähistada, neid tunnustada ja aidata neist õppida, et järgmine kord oleks õnnestumine veelgi kindlam.
  Valearvestused aitavad ümber orienteeruda ja valida uue suuna. Läbikukkumine annab võimaluse olukorda uuesti hinnata ja tulla selle juurde tagasi paremate argumentidega. Ning lõpuks – vead ei ole saatuslikud. Ükskõik kui masendavad või häirivad need ka ei tundu, ebaõnnestumise tulemusena sünnib ju võimalus uuesti proovida.
  Eksimine on ometigi inimlik.
 • Hetkel kuum
Endine amazonlane: vaikiv klient võib anda ärile surmahoobi
Iga veebipood, mis soovib oma teenuse taset paremini mõista ning seda parandada, peab murdma klientide vaikimise müüri, kirjutab e-äri asjatundja, Printify tegevjuht, varem Amazoni ELi suuna jaekaubandust juhtinud Yatin Bassi.
Iga veebipood, mis soovib oma teenuse taset paremini mõista ning seda parandada, peab murdma klientide vaikimise müüri, kirjutab e-äri asjatundja, Printify tegevjuht, varem Amazoni ELi suuna jaekaubandust juhtinud Yatin Bassi.
Investor Toomas sai tunnustuse koos teiste rahatarkuse eestvedajatega
Äripäeva loodud investor Toomas sai Eesti Pangas tunnustuse rahatarkuse edendamise ja investorkogukonna kasvatamise eest.
Äripäeva loodud investor Toomas sai Eesti Pangas tunnustuse rahatarkuse edendamise ja investorkogukonna kasvatamise eest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Äri Eestimaal: itaallasest talumees leidis Eestist naise ja hea ärivõimaluse
Tartu lähistel Nõo alevikus asub Viinamärdi talu, mille lõid itaallasest peremees Denis Pretto ja tema eestlannast abikaasa Annemari Polikarpus. Koos kasvatavad nad erilist Lacaune’i tõugu lambaid ja ajavad äri, millist keegi teine Eestis ei aja.
Tartu lähistel Nõo alevikus asub Viinamärdi talu, mille lõid itaallasest peremees Denis Pretto ja tema eestlannast abikaasa Annemari Polikarpus. Koos kasvatavad nad erilist Lacaune’i tõugu lambaid ja ajavad äri, millist keegi teine Eestis ei aja.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Uusi turge vallutava Eesti firma toodet jäljendavad nii hiinlased kui britid
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Mudel, mis toob sinu muudatuste edu seitse korda lähemale
Kas sinu ettevõtte muudatused kukuvad läbi tehniliste komplikatsioonide või eesmärkide mittesaavutamise pärast? Miks on täna keeruline muudatusi juhtida? Äripäeva Juhtimiskooli raadiosaade pakub vastuseid!
Kas sinu ettevõtte muudatused kukuvad läbi tehniliste komplikatsioonide või eesmärkide mittesaavutamise pärast? Miks on täna keeruline muudatusi juhtida? Äripäeva Juhtimiskooli raadiosaade pakub vastuseid!
Jätkusuutlikkuse ekspert: kestlikkusteabe aruandlus on see, millega ka ise maadleme
Eeldada, et rohetooted oleksid kohe konkurentsivõimelised ja ka hinna mõttes konkurentsivõimelised, ongi ennatlik, kinnitab ärikinnisvara saates „Kinnisvaratund“ Swedbanki ettevõtete panganduse jätkusuutlikkuse valdkonna juht Mihkel Tamm.
Eeldada, et rohetooted oleksid kohe konkurentsivõimelised ja ka hinna mõttes konkurentsivõimelised, ongi ennatlik, kinnitab ärikinnisvara saates „Kinnisvaratund“ Swedbanki ettevõtete panganduse jätkusuutlikkuse valdkonna juht Mihkel Tamm.
Rehvimüüja: inimesed on sel aastal laisad rehvide vahetajad
Kevadine rehvivahetuse hooaeg on veninud, küsimus on miks?
Kevadine rehvivahetuse hooaeg on veninud, küsimus on miks?
Valitsus saadab lisaeelarve parlamenti uuel nädalal
Sel nädalal kokkulepitud negatiivse lisaeelarve eelnõu peab valmis saama ja riigikokku saadetama uuel nädalal.
Sel nädalal kokkulepitud negatiivse lisaeelarve eelnõu peab valmis saama ja riigikokku saadetama uuel nädalal.
MTA: ümbrikupalga kahju ulatub üle saja miljoni
Maksu- ja tolliamet hindas ümbrikupalgast tuleneva maksukahju eelmisel aastal 113,6 miljoni euro suuruseks.
Maksu- ja tolliamet hindas ümbrikupalgast tuleneva maksukahju eelmisel aastal 113,6 miljoni euro suuruseks.