Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Välistööjõud kasvatab Eesti eksporti

  Finesta tegevjuht Heikki Mäki.Foto: Andras Kralla

  Eesti võiks tuua hooajalised töötajad välisriikidest, teeb ettepaneku Finesta tegevjuht Heikki Mäki.

  Oskustööjõu kättesaadavus on praegu Eesti suurim oht ja takistus, miks eksport ei kasva. Eestil on vaja nii häid spetsialiste kui ka tavalisi oskustöölisi. Väljarände vähendamine on vaid osa lahendusest. “Work in Estonia” või “Talendid koju” on head programmid mainekujundusele, aga need ei lahenda probleeme. Lahendus on võimaldada töötajate hooajalist sissetoomist välisriikidest, sealhulgas kolmandatest riikidest.
  Välisinvesteeringute tugev mõju
  Eesti majandus tugineb suures osas välisinvesteeringutele ja veelgi enam sõltub välisinvesteeringutest Eesti eksport. Eesti suuremad ekspordimaad on Soome ja Rootsi, kuid Eesti ekspordi käekäik ei tulene sellest, kui hästi Eesti müüakse tooteid Soomes ja Rootsis. Eesti on osa meie põhjanaabrite tarneahelast või tootearenduse protsessist. Näiteks Ericsson Eesti toodab meie kaupade ekspordist ligikaudu kümnendiku. See tähendab, et Eesti majandus osaleb Soome ja Rootsi globaalsete tööstusgigantide igapäevases võistluses ülemaailmsel turul. See globaalne turg ulatub Brasiiliast Hiinani ja Austraaliast Euroopani.
  Kuidas Eesti saaks oma positsiooni sellises olukorras tugevdada? Eestil on praegu head võimalused ekspordi kasvatamiseks. Me ei peaks kurtma Soome või Rootsi turu seisu üle, vaid Eestil tuleks pakkuda neile riikidele abi, et nad saaksid globaalsel turul paremini hakkama. Võimalused selleks on meie endi kätes.
  Mis on suurim takistus, et rohkem tootmist, mis läheks kohe ekspordiks, ei tule riiki? Suurim oht on oskustööliste, spetsialistide ja inseneride puudus. On arusaadav, et kui mõni Eesti suuremaist tööstusettevõtteist toob Eestisse uue projekti, on tal kohe vaja 200–300 oskustöölist, 40–50 spetsialisti ja inseneri. Paraku ei määra tootmistsüklit globaalne tööstusgigant, vaid vajaduse määrab globaalne turg. Praegu ei ole aega sättida tootmist püsti ja otsida inimesi mitu kuud, sest globaalne turg ei oota.
  Eestil ei ole õigeid töötajaid
  Kas Eestis on praegu võimalik vastu võtta suuremahulisi tootmisprojekte? Kahjuks mitte, sest vajalikke inimesi ei ole kusagilt võtta nii kiiresti. Tänapäeva hektilises maailmas ei ole kulutase otsustamisel ainus kriteerium. See on tähtis, aga kui ressursse saadakse aeglaselt, ei oma kulutase suurt tähtust.
  Kui Eestil on piisavalt hea ja kiiresti reageeriv inimressurssi baas, siis see pakub lahendust olla edukas globaalsel turul. Kui mõni suurfirma saab konkurentsieelise Eestis tootmise kaudu, siis ta kindlasti investeerib siia rohkem ning kasvatab Eesti eksporti.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Henn Sarv: mõttetu hinnaga elektrit ei pea ostma
Kui sõltud elektri börsihinnast, lülita vool täna tunniks ajaks välja - mõttetu hinnaga pole mõtet elektrit osta, kirjutab IT-koolitaja Henn Sarv.
Kui sõltud elektri börsihinnast, lülita vool täna tunniks ajaks välja - mõttetu hinnaga pole mõtet elektrit osta, kirjutab IT-koolitaja Henn Sarv.
Nafta hind langes üleöö madalaimale tasemele alates Venemaa sissetungist
Aasia börs tõusis kolmapäeval tänu spekulatsioonidele, et Hiina võib anda täiendavaid stiimuleid oma raskustes oleva majanduse toetamiseks, lisaks andsid turgudele hoogu juurde mõned suured kasuminumbrid USAst.
Aasia börs tõusis kolmapäeval tänu spekulatsioonidele, et Hiina võib anda täiendavaid stiimuleid oma raskustes oleva majanduse toetamiseks, lisaks andsid turgudele hoogu juurde mõned suured kasuminumbrid USAst.
Reaalajas börsiinfo
Kui juhid, siis tee seda hästi
Juhi töö on raske. Loomulikult mitte füüsiliselt, vaid vaimselt ja eelkõige emotsionaalselt. Vastutus ja pinge on suur. Uuringud näitavad, et 50-70% sellest, kuidas töötajad tajuvad organisatsioonis valitsevat õhkkonda, sõltub ühe inimese-liidri-tegevusest.
Juhi töö on raske. Loomulikult mitte füüsiliselt, vaid vaimselt ja eelkõige emotsionaalselt. Vastutus ja pinge on suur. Uuringud näitavad, et 50-70% sellest, kuidas töötajad tajuvad organisatsioonis valitsevat õhkkonda, sõltub ühe inimese-liidri-tegevusest.
Riik valmistub mereparkide lubade oksjoniks
Eestis meretuuleparke tahetakse ehitada hulgim ning nii mõnegi taotluse põhjal võib öelda, et sageli ka ühte ja samasse kohta, mistõttu kavatseb valitsus luua korra, kuidas konkureerivad hoonestusloa taotlused enampakkumisele panna.
Eestis meretuuleparke tahetakse ehitada hulgim ning nii mõnegi taotluse põhjal võib öelda, et sageli ka ühte ja samasse kohta, mistõttu kavatseb valitsus luua korra, kuidas konkureerivad hoonestusloa taotlused enampakkumisele panna.
Valitsus teisaldab punamonumendid Narvas. Kallas: Venemaa üritab monumente ära kasutada
Valitsus võttis teisipäeva varahommikul vastu otsuse teisaldada Narvas avalikust ruumist seitse Nõukogude Liidu sõjamonumenti.
Valitsus võttis teisipäeva varahommikul vastu otsuse teisaldada Narvas avalikust ruumist seitse Nõukogude Liidu sõjamonumenti.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.