Vilja Kiisler • 15. aprill 2016 kell 8:00

Tule mõistusele

Päikeseloojang  Foto: Postimees Küllike Rooväli

Kallis inimene, kes Sa mõistad eesti keelt. Palun, ära ole rahvas. Palun, ole inimene. Tule mõistusele.

Kui EKRE kõneleb enda meelest rahvaga, siis kellega ta päriselt kõneleb? Kas Sinuga? Kas Sa tunned ennast osakesena massist – või ehk ikkagi inimesena, kellele on antud eristus- ja otsustusvõime? Mõtled Sa oma peaga – või mõtleb keegi teine Sinu eest, ja Sina ütled lihtsalt: jah, õige?

Hitler sai Saksamaal võimule valimiste kaudu, ta ei haaranud võimu vägivaldse riigipöörde korras. Ta sai võimule, sest inimesed ütlesid jah. Kuigi nad ehk ei mõistnud siis veel, millele nad jah ütlesid.

Aga Sina ju oled koolis käinud ja kas või natukene ajalugu õppinud. Sa tead, et seal, kus ühtesid inimesi peetakse halvemaks selle pärast, et nad on sellest või teisest rahvusest, on vägivald nende halvemaks peetavate suhtes peagi paratamatu tagajärg.

EKRE liider Martin Helme, kes on nõudnud ukse näitamist mustadele, ütles viimati, et Marina Kaljurand ei sobi presidendiks selle pärast, et ta on venelane. Mõistad Sa, mida on sellega päriselt öeldud? Öeldud on, et ühed rahvused on paremad kui teised, ja et neil „parematel“ on õigus otsustada selle üle, mis saab „halvematest“, “valedest“.

Juba säärased väljaütlemised on vägivald, ent füüsiline vägivald algab alati vaimsest. Oskad Sa ette kujutada, mis on järgmine samm? Kas Sa tahad elada Eestis, kus inimeste üle otsustatakse nende päritolu ja nahavärvi järgi?

Ja oled Sa ikka päriselt kindel, et Sina jääd „õigele“ poolele? Kas Sinu sugu on ikka siniste silmade ja kollaste juustega, kas Sinu soo mehed on ikka võtnud naisi vaid omade keskelt?

Kas Sa mõistad, et seal, kus päritakse päritolu ja vere järele, valatakse lõpuks alati verd? Kas see on see, millele Sa oled valmis jah ütlema?

EKRE väljaütlemised ei ole mingi vihakõne, see on ehe rassism, millest natsismini on lühike tee minna. Kus oli Blut und Boden, seal oli ein Reich, ein Volk, ein Führer. Sa ju mäletad, millega see lõppes? 

Sind ajab ehk segadusse, et valitsuserakonnad on nii pikalt vait olnud. Ka minus tekitab see ehedat õõva. See kõrvulukustav vaikus on avalikku ruumi rikkunud sama palju kui rassism ise, sest on loonud fooni, et see on vastuvõetav.

See ei ole.

Aga Sina, kallis inimene, ei pea ootama, et valitsus Sinu eest mõtleb, ja ütleb, mis on õige ja mis vale. Sa oled inimene. Mõtle oma peaga. Veel võib sellest kasu olla. Üsna varsti võib olla hilja.

Kui mõistus loojub, ei pruugi ka Sina päikesetõusu näha.

Hetkel kuum