Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Vajame viljakamat tööd

  Jätkuv kiire palgatõus olematus majanduskasvus võib meile valusalt kätte maksta, leiab Neste Eesti peadirektor Ivar Kohv.

  Eestis on palgad jõudsalt kasvanud, samas majanduse ja tööviljakuse kasv on jätkuvalt tagasihoidlik. Selline areng ei saa pikalt kesta, andmata tagasilööki Eesti ettevõtlusele, sest kiire palgatõus vähendab meie ettevõtete rahvusvahelist konkurentsivõimet.
  Positiivselt poolelt on palgatõus hästi mõjutanud Eesti sisetarbimist, mis on justkui tänuväärse vedurina aidanud edasi meie viimaste aastate kidurat majanduskasvu. Kütusesektoris tähendab see, et inimesed liiguvad rohkem ja see omakorda suurendab ka mootorikütuste tarbimist.Paraku nullib valitsus oma aktsiisipoliitikaga kasvu, sest Eesti inimesed peavad järgmisest aastast kütust ostes veel enam kukrut kergendama. Praegu kehtiva aktsiisitõusu kava järgi suurenevad kütuse hinnakäärid võrreldes lõunanaabritega kahel järgmisel aastal.
  Surve teenindussektoris
  On ootuspärane, et kiire palgakasvu aeg hakkab Eestis ümber saama ja ettevõtted üritavad 2017. aastal hoida palgafondi samal tasemel. Kas see ka suureneva miinimumpalga ja väikse tööpuuduse tingimustes õnnestub, on omaette küsimus. Miinimumpalga kasv surub palku üles just eelkõige töömahukates teenindussektorites: jaekaubandus, turvateenus, hotellid-restoranid. Ka kütuseäris on paljude teenindusjaamadega tegutsevatel ettevõtetel tugev surve palgatõusule, kuid seni ei saa me siin sektoris rääkida kahekohalistest kasvunumbritest. Ettevõtte juhi vaatest on see kindlasti hea uudis.
  Meie ettevõttel on teiste suuremate kütuseturu osalistega võrreldes mõneti erinev ärimudel ning palgakulu ei ole meie kulustruktuuris niivõrd olulisel kohal, kui seda on suurema personali arvuga ettevõtetel. Meil on 43 töötajat ja 2015. aastal moodustas palgakulu ettevõtte püsikuludest ligi 20%. Seetõttu ei mõjuta Eesti palgaralli nii oluliselt meie igapäevategevust.
  Rohkem tööviljakust
  Ometi ei tähenda see, et saaksime töötasude kiirest kasvust mööda vaadata. Meie viimaste aastate palgakasv on püsinud 2–3% piirimail. Meil on kindel töötasude hindamisprotsess, osaleme regulaarselt palgauuringutes, analüüsime tulemusi ning oma positsiooni palgaturul pidevalt. Töötasu muutmise otsused langetatakse iga ametikoha puhul eraldi, lähtudes senisest sooritusest, konkreetse positsiooni tasemest turul, staažist ja võimalikust vastutustaseme muutusest.
  Tulevikku vaadates peavad ettevõtjad ja riik koos ja nutikalt tegutsema selle nimel, et suurendada tööviljakust ja Eesti majanduse konkurentsivõimet. Ainult nii on tagatud pikaajaline palgatõus. Niikaua, kuni tööpuudus on väike ja miinimumpalk kasvab, jätkub ka surve kiirele palgakasvule. Praegu kestev olukord on keeruline juhtimisülesanne mitte ainult igale ettevõtjale Eestis, vaid kogu riigile.
  Autor: Ivar Kohv
 • Hetkel kuum
Lenno Uusküla: inflatsioon – mis tõi meid siia ja mis viib meid edasi?
Osa ettevõtteid saab hindu langetada, loodetavasti nad teevad seda, kirjutab Luminor Eesti peaökonomist Lenno Uusküla vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Osa ettevõtteid saab hindu langetada, loodetavasti nad teevad seda, kirjutab Luminor Eesti peaökonomist Lenno Uusküla vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Joel Volkov: Eesti arengut pärsib vanameelsus
Kuni pilt Kesk-, Põhja- ja Ida-Euroopas ei ole positiivne ja ebakindlus kestab, on ka meie kulud riskidest tulenevalt suuremad, kirjutab Tanki loovjuht Joel Volkov.
Kuni pilt Kesk-, Põhja- ja Ida-Euroopas ei ole positiivne ja ebakindlus kestab, on ka meie kulud riskidest tulenevalt suuremad, kirjutab Tanki loovjuht Joel Volkov.
USA suured tehnoloogiaaktsiad vedasid Nasdaqi madalamale
USA aktsiad kõikusid kolmapäeval pärast seda, kui Kanada ootamatu intressitõus, Hiina ekspordi üllatav langus ja Pariisis asuva Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) poolt esile toodud majanduslikud vastutuuled tekitasid uusi muresid ülemaailmse majanduskasvu pärast.
USA aktsiad kõikusid kolmapäeval pärast seda, kui Kanada ootamatu intressitõus, Hiina ekspordi üllatav langus ja Pariisis asuva Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) poolt esile toodud majanduslikud vastutuuled tekitasid uusi muresid ülemaailmse majanduskasvu pärast.
Reaalajas börsiinfo
Äri Eestimaal: Ida-Viru õlu kolib plekkpurki ja sihib välismaad
Koroonakriisis tekkinud raskuste tõttu on Purtse pruulikoda otsinud uusi eksporditurge ning käesoleval aastal on juba leitud kliente nii Itaaliast, Prantsusmaalt kui ka Bulgaariast. Ukraina sõja tõttu tekkinud kriis pani käsitööõlletootja aga vahetama isikupärase kujuga pudelid plekkpurkide vastu.
Koroonakriisis tekkinud raskuste tõttu on Purtse pruulikoda otsinud uusi eksporditurge ning käesoleval aastal on juba leitud kliente nii Itaaliast, Prantsusmaalt kui ka Bulgaariast. Ukraina sõja tõttu tekkinud kriis pani käsitööõlletootja aga vahetama isikupärase kujuga pudelid plekkpurkide vastu.
Joel Volkov: Eesti arengut pärsib vanameelsus
Kuni pilt Kesk-, Põhja- ja Ida-Euroopas ei ole positiivne ja ebakindlus kestab, on ka meie kulud riskidest tulenevalt suuremad, kirjutab Tanki loovjuht Joel Volkov.
Kuni pilt Kesk-, Põhja- ja Ida-Euroopas ei ole positiivne ja ebakindlus kestab, on ka meie kulud riskidest tulenevalt suuremad, kirjutab Tanki loovjuht Joel Volkov.
Cleantech: kuidas Eesti iduettevõte Bangladeshis maailma päästab
Seekordses „Cleantechi“ saates on külas Reverse Resourcese asutaja ja tegevjuht Ann Runnel ning Cleantech Estonia uus juht Kädi Ristkok.
Seekordses „Cleantechi“ saates on külas Reverse Resourcese asutaja ja tegevjuht Ann Runnel ning Cleantech Estonia uus juht Kädi Ristkok.
„Arendada Eesti juhtimiskultuuri värskel moel ja parimate juhtidega? See konverents seda kindlasti tegi“
„Meid oli seal tänavu nii palju,“ võtab Macta Beauty Ilukaubamaja kaasasutaja Gretel Kikkas oma kogemuse Pärnu juhtimiskonverentsil osalemisest kokku ning lisab: “Me kõik oleme inimesed oma tugevuste ja nõrkustega, kuid kõigil meil on anda edasi oma kogemusi ja teadmisi. Pärnu juhtimiskonverentsil sain aru, et nende murede ja rõõmudega pole ma tegelikult üksi.“
„Meid oli seal tänavu nii palju,“ võtab Macta Beauty Ilukaubamaja kaasasutaja Gretel Kikkas oma kogemuse Pärnu juhtimiskonverentsil osalemisest kokku ning lisab: “Me kõik oleme inimesed oma tugevuste ja nõrkustega, kuid kõigil meil on anda edasi oma kogemusi ja teadmisi. Pärnu juhtimiskonverentsil sain aru, et nende murede ja rõõmudega pole ma tegelikult üksi.“
Häving Dnepril: Kahhovka tammi purustamine ähvardab uputada tuhandeid ukrainlasi
30 meetri kõrguse Kahhovka hüdroelektrijaama tammi hävitamise järel jääb veel alla mitu tuhat majapidamist.
30 meetri kõrguse Kahhovka hüdroelektrijaama tammi hävitamise järel jääb veel alla mitu tuhat majapidamist.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.