27. detsember 2016 kell 4:15
Arvamused
Ainult tellijale

Tööstusharidus seisab paigal

Carmen Froš  Foto: Erakogu

Mõte luua tööstusettevõtetele oma erakool väljendab reaktsiooni praeguse haridussüsteemi kauaaegse paigalseisu kohta, leiab Hilding Anders Balticu personalijuht Carmen Froš.

Hanza Mechanics Tartu tegevjuht Emöke Sogenbits tegi hiljuti ettepaneku, et tööstusettevõtetele tuleks luua oma erakool. Meie haridussüsteem on liiga aeglane. Tootmises töötavad inimesed teavad, mida tähendab eesmärgi nimel tegutseda.

Arusaamatuks jäävad aastatepikkused tähtajad, komisjonid, ekspertide grupid jms. Hea on lugeda, et seda tehakse, aga see on lihtsalt liiga aeglane. Näiteks ettevõtmine OSKA, mille sisu on hea ja arusaadav, kuid mis saab sellest edasi? Kas see jääb vaid analüüsiks või järgnevad ka tegelikud muudatused kutseharidussüsteemis? Ja kui järgnevad, siis millal?

Vajadus on juba praegu – meie kliendid ja ka omanikud ei oota, tehakse uusi valikuid ja teistsuguseid otsuseid, paraku võib olla, et mitte Eesti kasuks. Pigem tekib küsimus, milleks meile siis riiklikud kutsekoolid? Tootmine peaks ikkagi jääma oma põhivaldkonna juurde ja koolid peaksid tegelema õpetamisega. Küll aga on oluline omavaheline tihedam koostöö.

Nõustun ja tunnetame ka ise tööstuse madalat mainet noorte hulgas. Mulle meeldis väga ühel hiljutisel konverentsil väljaöeldud mõte, et tootmisesse peaks lapsi ekskursioonile tooma juba keskkooli ajal, näiteks tööõpetuse tundide jooksul, sest tööstusettevõtetel on, mida näidata. Töö on selles valdkonnas põnev ja väljakutseid pakkuv.

Autor: Carmen Froš

Hetkel kuum