Oleg Ossinovski • 22 veebruar 2019

Uus valitsus peaks riigikapitalismi lõpetama

Küsimus, kellest võiks saada järgmine peaminister, ei oma tähtsust, sest koalitsioonivalitsuses on peaministri roll pigem teha esinduslikku nägu kui reaalseid tegusid. Küsimus, millele valitsus peaks esimese asjana keskenduma, on märksa tõsisem, arvab ärimees Oleg Ossinovski.

Ärimees Oleg Ossinovski.   Foto: LIIS TREIMANN

Arvan, et ükski varasem valitsus pole majandusele andnud nii suurt hoopi kui ametisolev. Kardan, et kellelgi ei õnnestu ületada piiri, mille praegune valitsus on seadnud, hävitades turumajandust ja asendades selle riigikapitalismiga. Energeetikas on turg ja konkurents täielikult hävitatud, samuti raudteel ja mujal. Valitsus ja kohalikud omavalitsused ronivad kõikidesse valdkondadesse, näiteks bussitransporti.

Seepärast esimene asi, mida uus valitsus peaks tegema, on koostada plaan, kuidas riik majandusest väljub või peaaegu väljub, sest riigi osalemine tapab majanduskasvu ega lase erasektoril areneda.

Nüüd kandidaatide juurde. Küsiksin, kas nad kiidavad heaks Jüri Ratase tegevuse, kes riigifirma Operail abil investeerib Venemaa majandusse kümneid miljoneid eurosid maksumaksja raha ning paneb kõik riskid maksumaksja kaela, ostes Venemaa tehastest vaguneid, mis hiljem antakse rendile Venemaa firmadele, kes veavad Vene kaupa Vene klientidele.

Kas nad kavatsevad jätkata Eesti riigi raha pumpamist teise riigi majandusse?

Äripäev uuris arvamusliidritelt, kellest võiks saada järgmine Eesti peaminister ning mis peaks olema esimene asi, millele uus valitsus võiks keskenduda.

Hetkel kuum