Kristjan Pruul • 24. mai 2019 kell 9:41

Narva kutsub kaitsepolitseid

Kui tundub, et ametite kirjad jõuluvanale lähevad liiga kalliks, siis on aeg vaadata uuesti regionaalpoliitika poole ja vabastada kaitsepolitsei käes olevad maad, kirjutab Äripäeva ajakirjanik Kristjan Pruul.

Kristjan Pruul.  Foto: Andras Kralla

Süvariik on hoo sisse saanud. Võtame süvariigi-Mardi, kes vaevu siseministeeriumi uksest sisse saanuna tuli pead kratsides tagasi tõdemusega, et politseile palka ja kaitsepolitseile suurem maja. Õige, valijad maapiirkondades igatsevad kordnikke, olgu need või vormis karud nagu Kivirähul, sünnitushaiglatest neil ükskõik, sest vanus juba selline.

Iseasi, kas kõiki jõuluvanale saadetud kirju tuleb rida-realt võtta. Ons kaitsepolitsei viit korrust tarvis just Endla tänavale, et senisest veelgi tõhusamalt valvata, kes käib täpselt Kaarli kirikus matustel kadunukest leinamas?

See on esmajärguline kinnisvara ja jääb arusaamatuks, miks see just kaitsepolitsei käes peab olema. Kui vaja uut ja uhkemat, siis kooskõlas riigi kinnisvarapoliitikaga oleks äkki mõistlik see hankida kuhugi odavamasse kohta ja ehitise rajamise eest tasuda vana krundi müügiga.

Narva torkab pähe, sisekaitseakadeemiat sinna saata ei juletud, noored poisid ka, pärast lähevad linna peale tüli norima ja siis on kuri karjas. Kaitsepolitseinikud seevastu on täiskasvanud mehed ja saavad Narvas hakkama küll.

Kohalikel kordnikel omakorda vähem muret linnavalitsuse korruptsiooniküsimustega ja saaksid külakorras käia piirivalvel abiks. Ka spioone silla peal vahetamas käia oleks lühem tee.

Mõistagi, keegi siin riigis ei julge loobuda majast enne, kui uus valmis ei ole. Küsige kunstiakadeemia käest. Poliitilist tahet võiks tänavu aga leida: kaitsepolitsei maja on Riigi Kinnisvara ASi käes ja RKAS omakorda Jaak Aabi valvsa pilgu all. Viimasel oleks võimalik viia koju tõeline suurvõit: viisime märkimisväärse arvu inimesi jälle kuhugi provintsi.

Nii et müüge rahumeeli see krunt mõnele hotelliketile, saadud raha eest saab Narva püstitada täpselt sellise piilumistorni nagu härrastel kaitsepolitseiametis tarvis.

Hetkel kuum