Raido Neemre • 16. oktoober 2014 kell 18:30

Kreeka võlakirjade intressid jätkavad tõusu

Foto: Bloomberg

Kreeka valitsuse võlakirjade intressid ületasid täna 8% piiri, mis on märk kasvavast murest riigi majandusliku stabiilsuse üle. Riik plaanib lahkuda rahvusvahelisest abiprogrammist ning võimalik, et Kreekas toimuvad peagi ka erakorralised valimised, vahendab CNBC.

10-aastaste võlakirjade intress tõusis täna 8,9%-ni; see on kõvasti enam 7% künnisest, mida paljud analüütikud peavad ebastabiilseks. Viimati ületasid intressimäärad nii kõrge taseme jaanuaris.

Paljud on mures Ateena plaani pärast lahkuda rahvusvahelisest finantsabi programmist ennetähtaegselt. Laupäeval võitis riigi peaminister Antonis Samaras parlamendis usaldushääletuse, sundides seaduseandjaid toetama tema plaani väljuda abiprogrammis varem, kui planeeritud. Väljavaade lahkuda näib üha ebatõenäolisem.  

Kui Samara ei suuda veenda opositsiooni toetama oma kandidatuuri presidendina, siis seisab valitsus silmitsi erakorraliste valimistega. Lubadus lahkuda Kreekale valulikust programmist varakult, oli üks võtmeteguritest opositsiooni toetuse saamisel.

Murepilved on Kreeka turgudele toonud üsna tormised päevad. Kreeka börsiindeks ASE sulgus täna 2,2% madalamal ning on sellel aastal kokku kukkunud tervelt 25%.

Kreeka majandusminister Gikas Hardouvelis usub, et Kreeka saab suurepäraselt hakkama.

“Ma usun, et me suudame seda. Kui me oleme rahulikud, kui me oleme oma eesmärkidele keskendunud, kui me saavutame poliitilise konsensuse, siis me suudame kriisist välja tulla kiiremini kui keegi oleks oodanud,” kinnitas ta.

Investorid aga hoiatavad Kreekat, et nad ei ole õnnelikud praeguste poliitiliste riskide üle riigis.

Hetkel kuum