Mait Kraun • 17. oktoober 2014
Jaga lugu:

USA ettevõtted karistavad ülekaalulisi töötajaid

McDonald'si restoran
McDonald'si restoran  Foto: Bloomberg

USA tööandjad proovivad oma töötajaid tagant utsitada, et need võtaks kaalust alla ja oleks aktiivsemad.

Ettevõtted on pelgalt sammuloendurite jagamisest kaugemala läinud. Praegu pakutakse töötajatele üha enam ka kaalulangetamisteenuseid. Paljud ettevõtted jälgivad ka vööümbermõõtu, panevad kirja inimeste keha rasvasisaldust ning karistavad neid, kellel on kilosid üleliigselt, vahendab CNN Money.

Taolised programmid on olnud kasutusel juba aastaid, kuid viimasel ajal on nende areng kiirenenud. Ettevõtted teevad seansse, kus mõõdavad ümbermõõtusid, kolesterooli, glükoosi ja vererõhku. Viimase aja trendiks on saanud ka preemiate ja karistuste määramine.

„Kõige raskem on muuta kaalu,“ ütles National Business Group on Health asepresident LuAnn Heinen. „Rohkem on hakatud kasutama eesmärkide püstitamisel stiimuleid.“ Näiteks uuendas hiljuti töötajate heaolu programmi JetBlue Airways, kes pakub töötajatele üks-ühele nõustamist ning treeningut. Heade tulemuste puhul võivad töötajad saada kuni 400 dollarit boonuseid.

Tööandjad tahavad vormis töötajaid, kes oleks valmis ka füüsilist tööd tegema. Kaal on paljude tööandjate jaoks peamine mure, sest ameeriklaste hulgas on ülekaalulisus eriti levinud. Kümnest ameeriklasest on iga seitsmes ülekaaluline ning rohkem kui üks kolmandik on rasvunud, selgub valitsuse ametlikest andmetest.

Heineni sõnul on vastavaid meetmeid kasutavate ettevõtete hulka praegu veel väike, kuid kasvamas.

Rasvumine on ka riskifaktoriks paljude haiguste puhul, näiteks diabeet ja südamehaigused.

Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt