Sirje Rank • 20 oktoober 2014

Venemaa - julge investeerida kõige raskemal ajal

Venemaa.  Foto: Bloomberg

Valdavalt Venemaale investeeriva Rootsi investeerimisfirma Vostok Nafta juht Per Brilioth ütleb intervjuus Rootsi majanduslehele Dagens Industri, et investeerimiskliima Venemaal ei ole nii hull, kui esimesel pilgul välja paistab.

„Ma olen Venemaale investeerinud 20 aastat ja tean, et suhtumine ajas pidevalt muutub. Seda on juhtunud mitu korda, et suhtumine on muutunud väga negatiivseks, et siis jälle paraneda. Kunagi ei ole asjad nii halvad, kui esimesel pilgul paistab, kuid tihti ei vaata inimesed sellest kaugemale,“ ütleb Brilioth. „See, mis 10 aastat tagasi Jukosega juhtus, oli Venemaale investeerimise seisukohast palju halvem kui see, mis praegu toimub.“

Per Brilioth ei näe riski, et välisinvestorite osalusi Vene firmades võiks praegu ohustada konfiskeerimine. „Selliseid näiteid Venemaalt ei ole. Ühe erandiga – ja see on Jukos,“ ütles ta.

Vostok Nafta on puhastanud oma portfelli toormefirmadest ja panustab Venemaal eelkõige online-firmadele.

Suurim osalus on Vostok Naftal juhtivas e-kaubanduse firmas Avito, mille käive kasvas esimesel poolaastal 97%, ligi 700 miljonile Rootsi kroonile (76,3 miljonile eurole), EBITDA oli üle 50%. Avitol nähakse firmana suurt kasvupotentsiaali ja eeldatakse, et tuleval aastal jõuab see ka börsile, kui suhtumine Venemaasse normaliseerub.

Lisaks on Vostok Nafta investeerinud veebi ja mobiili baasil taksoteenuse firmasse Get Taxi, mis on omas nišis globaalses mõõtmes Uberi järel suuruselt teine. Samuti veebi baasil Vene krediitkaardifirmasse Tinkoff Credit Systems.

DI börsianalüütik Anders Hägestrand julgustab ostma börsil noteeritud Vostok Nafta aktsiaid, mööndes samas Venemaale investeerimise riske. Venemaa president Vladimir Putin võib muutuda agressiivsemaks nii sõjaliselt kui ka välisinvestorite vastu, sellisel juhul Avito noteerimist ei tuleks. Siiski näeb ta Avitos sellist kasvupotentsiaali, mis motiveerib investeerima ka Vostok Naftasse. „Julge osta kõige keerulisemas olukorras,“ kirjutab Hägerstrand.

Hetkel kuum