Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Brasiilia heerose ootuses

    Ehkki oponendid süüdistavad praegust riigipead Dilma Rousseffi vasakpopulismis ja majanduse ruineerimises, on ta olnud lootuskiir vaesemale osale elanikkonnast.Foto: Ichiro Guerra / Epa

    Brasiilia börsidel on viimase kolme kuu jooksul läinud lahti tõeline põrgu, mil kohalike aktsiate volatiilsus püüab viimase 15 aasta tippe ja kõik pilgud on pööratud pühapäeval kulmineeruvatele presidendivalimistele.

    Kes otsustab valimistulemustega spekuleerida, sel on kõige lihtsam investeerida Brasiilia-suunalisse börsilkaubeldavasse fondi EWZ (iShares MSCI Brazil Capped ETF), mis kaupleb USA dollarites. Kui investor soovib investeerida eurodes, siis võib valiku teha näiteks Prantsusmaal kaupleva indeksaktsia RIO FP (Lyxor ETF Brazil I Ibovespa) kasuks.Kaubelda saab aga ka rea Brasiilia aktsiatega, mis on registreeritud USA börsidel ja kauplevad dollarites. Tuntumad ettevõtted telekomi-, finants- ja lennundussektoris on näiteks Brasil Telecom, Banco Bradesco ja Embraer. Aktsiaid saab osta kõigi peamiste Eestis tegutsevate pankade vahendusel. Kui pank ei võimalda soovitud aktsiaid osta, tasub soovist teada anda oma maaklerile, kes selle võimalusel ostu­nimekirja lisab.

    Teenustasud:- SEB pank: tasu 0,2% tehingusummalt + 14 eurot.- LHV pank: teenustasu 11 eurot + 0,3%.- Nordea pank: soetamiskulu privaatpanganduse klientidele 0,2% tehingumahust ja minimaalselt 20 eurot.- Swedbank: soetamiskulud kauplemiskonto kaudu minimaalselt 14,06 eurot või 0,15% tehingusummast.- Danske Bank: teenustasu 0,25% ja minimaalselt 31,96 eurot.

    Allikas: Äripäev, pangad

    Kui meie idanaabri börsid liiguvad valdavalt riigi presidendi Vladimir Putini taktikepi järgi, siis Brasiilia turgudel toimuvat dirigeerib juba pikemat aega eeskätt spekulatsioon uue presidendi nime ümber. Lõppvoorus heitlevad riigijuhi ametikoha pärast praegune liider, Töölisparteid juhtiv Dilma Rousseff, ja parempoolse keskpartei PSDB esikandidaat Aecio Neves.
    Viimase kahe kümnendi pingelisemate valimiste tõttu on suurelt jaolt riigile kuuluva kohaliku energiaettevõte Petroleo Brasileiro aktsiad 100 maailma suurima ettevõtte seas kõige volatiilsemad – viimase 13 kauplemispäeva jooksul suisa 7 sessioonil on firma väärtus iga päev kas 5% tõusnud või sama palju kukkunud.
    Niisamuti on Brasiilia peamine aktsiaindeks Ibovespa viimastel nädalatel rallinud ja kukkunud vastavalt valimisküsitlustele. Kuigi gallupites püsib mitme protsendi suurune veaoht, kinnitavad viimased tulemused Rousseff 47% ülekaalu Nevese 43% vastu ja turud on seda mõistagi tervitanud sügava miinusega.
    Viimase kolme nädala jooksul on Brasiilia börs näinud kahel korral viimase 27 kuu suurimaid börsirallisid, mida on üles kütnud spekulatsioonid, et maailma suuruselt kuuendat majanduslaeva asub peatselt juhtima Neves.
    Osa analüütikuid leiab aga, et isegi kui Neves peaks võitma, jääb tõus turul ilmselt üürikeseks. Nullilähedane majanduskasv, kasvav inflatsioon, langev globaalne nõudlus ja kukkuvad toormehinnad on liiga suured probleemid, mida vaid näpuviibutusega muuta saaks. Juhul kui Neves troonile tõuseb, võib börs küll mõned nädalad rallida, ent pikas perspektiivis ei ole pilt nii roosiline.

    Krimelte OÜ on Eesti päritolu Euroopa juhtivaid ehituskeemia tootjaid. Ettevõte omab 2/3 osalust hüdroisolatsioone tootvas firmas Elasteq do Brazil. Sealne seitsmeliikmeline meeskond koosneb kohalikest inimestest, ettevõtet juhib aga Brasiilias resideeruv soomlane. Lisaks on Krimeltel Sao Paulos eesti rahvusest portugali keelt kõnelev müügiesindaja, kes vastutab kohaliku kliendiportfelli haldamise eest. Kogu grupi sealne aastakäive oli 1,5 miljonit eurot.

    Eesti eksportöör soosib Nevest
    Ehitusvahte ja vuugihermeetikuid Ladina-Ameerikasse eksportiva Krimelte ekspordijuht Tarmo Nork tunnistas, et statistilised numbrid Brasiilia majanduse kohta ei anna põhjust optimismiks ja numbrite mõju on tuntav ka nende sealses äris – ehitussektori langus oli teises kvartalis lausa 8,4%.
    Nork, kes käib Brasiilias end kohalike oludega kurssi viimas ja klientidega kohtumas keskmiselt kaks korda aastas, leidis, et üks põhjus nende numbrite taga on valitsussektori ebaefektiivne raha kasutamine ja investeeringute langus. „On näha, et brasiillased ei ole rahul praeguse olukorraga ja kõvahäälselt nõutakse muutusi,“ kinnitas ta.
    Nii tõdeski Nork, et Aecio Nevesele tuleb anda võimalus ja sellist arvamust on ta kohanud ka Brasiilia äripartneritega kohalikust majanduslikust olukorrast vesteldes. Enamik Brasiilia ettevõtjaid seisavadki tema hinnangul PSDB presidendikandidaadi selja taga just seetõttu, et Neves on lubanud rohkem tähelepanu pöörata ettevõtlusele – toetada eksporti, erastada rohkem riigiettevõtteid, lihtsustada ettevõtete loomise protsessi, vähendada korruptsiooni ja bürokraatiat. Samuti kavatseb ta läbi viia hariduse ja maksureformi.
    Võimuvahetus võib taastada usalduse
    Nork selgitas, et Töölispartei ja Dilma Rousseffi valitsus on aga kindlasti seni olnud parim valik kehvemal järjel olevale ühiskonnaklassile. „Üha rohkem tundub siiski, et ka nendes inimestes on kahtlused,“ lausus ta, lisades, et valimised on kohalike jaoks väga tähtsad. Seda enam, et hääletamine on kõigile Brasiilia kodanikele kohustuslik.
    Nevese võitu loodab enda sõnul ka SEB privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel, kelle hinnangul iseloomustab praegust presidenti vasakpopulism. „Tegemist on ilmeka illustratsiooniga sellest, kuidas suhteliselt lühikese ajaga on võimalik riigi majandus vussi keerata,“ toonitas ta. „Investoritele ei meeldi see, kui riik küünarnukkideni erasektori asjades majandab, hiiglaslikku maksukoormust ehitab ning aeg-ajalt mingitele huvigruppidele ebaausaid erandeid teeb.“
    Kui tekib lootus võimuvahetuseks, siis võib Koppeli sõnul investorite suhtumine Brasiiliasse paraneda ja Nevese varasemad majandusalased saavutused on piisavad, pidamaks teda nii riigi kui investori seisukohalt paremaks valikuks.
    Koppel tõdes, et SEB kliente Brasiilia ettevõtete aktsiad ülemäära ei ahvatle. Selle põhjus on tema sõnul ebaõnnestunud majanduspoliitika ja toormebuumi lõpp. „Praegune president on teinud seda, mida vasakpopulistid ikka teevad – olnud fiskaalpoliitiliselt „lahke“ ning üritanud selle tasandamiseks hoida kontrolli all nii naftal baseeruvate kütuste kui etanooli hinda,“ nentis ta. „Saate kolm korda arvata, kuidas mõjub selline vallatlemine riigi nafta- ja etanoolitööstusele.“
    Brasiilia plussidest nimetas Koppel suhteliselt noort rahvastikku, loodusvarade rikkust ning põllumajanduses aset leidnud nn rohelise revolutsiooni positiivseid tagajärgi. „Viimasel olid pikaajalised negatiivsed mõjud keskkonnale,“ täpsustas ta.
    Kuigi Rousseffi juhtimisel on alates 2011. aastast kukkunud reali kurss dollari vastu 33%, Brasiilia börs on 24% miinuses ja septembris kerkis 6,75% inflatsioon kolme aasta tippu, on riigipeal endiselt tugev toetajaskond.
    Valimiskasti juures panevad tema poolt hääletama rekordmadal töötusemäär, tugev palgakasv ja mured selle ümber, et opositsioon võib seisata sotsiaalprogrammid, mis on viimase kümnendiga rebinud vaesusest välja ligemale 35 miljonit brasiillast.
    KOMMENTAAR
    Flemming Rickfors: valitseb suur rahulolematus!Taani juurtega Eesti aukonsul Brasiilias Santoses
    Minu hinnangul juhib pikaajaliselt Brasiilia majandust Programa Bolsa Fam?lia (PBF), mis võeti kasutusele äärmuslikult sotsialistliku valitsuse poolt 2003. aastal president Lula (Luiz Inacio Lula da Silva tüüris riiki 2003–2011 – toim) juhtimise all. Programm seisneb peamiselt selles, et maksude kaudu jagatakse raha ümber riigi produktiivselt osalt ja jagatakse raha tingimusteta välja neile, kes ei tee tasustatavat tööd. See põhineb kvantiteedil mitte kvaliteedil.
    Programmi on järk-järgult laiendatud, kindlustamaks täielik sõltuvus riigist. Seega de facto toimib programm massiivse häälteostmise operatsioonina, mis võib viia Brasiilia finantsilise hävinguni. See on juba praegu tekitanud massilise uputuse neist, kes ei tee tasustatavat tööd ja praktiliselt on mis tahes järgmisel valitsusel võimatu saada valituks ilma, et nad tagaksid tingimusteta rahajagamist. Ametisoleva presidendi vastu on suur rahulolematus, erandiks on vaid need, kes saavad tema parteilt raha.
    9. septembril muutis reitinguagentuur Moody's Brasiilia valitsuse võlakirjade väljavaate stabiilselt negatiivsele. Sellel on kolm põhjust: Brasiilia majanduskasvu pidev kahanemine, millele ei paista lähitulevikus pöördumise märke, märkimisväärselt halvenenud investorite usaldus ja fiskaalprobleemid, mis takistab valitsussektori kasvava võlakoormuse trendi ümberpööramist.
    Korruptsioon on Brasiilias tohutu, lõputu probleem ja seetõttu on äärmiselt tähtis, et Brasiilial oleks hea president. Kogu BRICi (arenevate turgudega riike Brasiiliat, Venemaad, Indiat ja Hiinat koondav termin – toim) tsirkuse leiutasid New Yorgi ja Londoni tarkpead, kes pole ise kunagi neid riike külastanud ja kindlasti ei mõistnud nad kunagi seda vesiliiva, millele kasv ehitati.
    Meeletu rahvastiku kasv tekitab tõusu, sest inimesed peavad sööma. Aga kui uut ja reaalset jõukuse ümberjagamist ei ole toimunud, pole pikas perspektiivis stabiilsus saavutatav. Igal BRICi riigil on omad probleemid. Tõsiasi, et saame Brasiiliat käsitleda finantsturul vastutustundliku osalisena, on suur eelis riigile, mida ümbritsevad naabrid seda selgelt ei ole.
    Nii nagu Euroopat ja Ameerikat, tuleks Brasiiliatki vaadata kui lihtsalt ühte normaalset riiki, mis toodab kasvu, kuid palju aeglasemalt kui viimase kümnendi jooksul. Tegelikult ma usun, et pikaajaliselt on see Brasiilia jaoks hea uudis. Suurem oht võib peituda Venetsueela, Boliivia ja Argentina võimalikus kokkuvarisemises, millel on kõrvalmõju ka Brasiiliale. Seega peame neile riikidele pöörama väga suurt tähelepanu.
  • Hetkel kuum
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Tehnoloogiasektor sügavas languses: Nvidia kaotas oma väärtusest kümnendiku
Selle nädala jooksul on “Suurepärase Seitsme” aktsiate langus kustutanud nende turukapitalisatsioonist kokku enam kui 900 miljardit dollarit, mis on lähedal grupi ajaloo suurimale nädalasele kaotusele.
Selle nädala jooksul on “Suurepärase Seitsme” aktsiate langus kustutanud nende turukapitalisatsioonist kokku enam kui 900 miljardit dollarit, mis on lähedal grupi ajaloo suurimale nädalasele kaotusele.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Amazoni rüpes edu nautiv Eesti ettevõtja: Jeff Bezose juhtimisprintsiibid sobivad meile hästi
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti sai Euroopa rahakotist 122 miljonit eurot
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Usaldamatus valitsuse majanduspoliitika suhtes on järsult kasvanud
Üheks suuremaks ettevõtteid mõjutavaks probleemiks on tõusnud vähene usaldus valitsuse majanduspoliitika suhtes, selgus täna esitletud majanduse konjunktuuri kvartaalsest ülevaatest.
Üheks suuremaks ettevõtteid mõjutavaks probleemiks on tõusnud vähene usaldus valitsuse majanduspoliitika suhtes, selgus täna esitletud majanduse konjunktuuri kvartaalsest ülevaatest.