Mait Kraun • 29. oktoober 2014 kell 18:32

Fed pani täna kuus aastat kestnud rahatrükile punkti

Föderaalreservi peahoone  Foto: Bloomberg

Föderaalreserv teatas täna, et lõpetab täielikult võlakirjade ostuprogrammi. See tähendab, et kuus aastat kestnud majanduse stimuleerimine vastloodud rahaga on läbi.

Otsus näitab, et majandus on Föderaalreservi ametnike meelest finantskriisist alates kõvasti paranenud. Seda otsust võib võrrelda ka abirataste eemaldamisega lapse jalgrattalt.

Samuti hääletasid Keskpanga komitee 12 liiget, et intressimäärad jäetakse nullprotsendi lähedale. See tähendab, et säästvate inimeste intressitootlus on väike või olematu. Madalad intressimäärad soodustavad aga seevastu tarbimist ning investeeringute suurenemist erasektoris.

Föderaalreserv on andnud mõista, et intressimäärade tõstmiseni jõutakse tõenäoliselt 2015. aastal. Tänases avalduses midagi uut aga ei olnud – keskpank hoidis jõus ütlemise, et intressimäärad jäävad madalaks veel „märkimisväärseks“ ajaks.

Paljud majandusteadlased ja investorid ootavad, et keskpank hakkaks intressimääru tõstma 2015. aasta suvel.

Stimuleerimiprogrammi ehk kvantitatiivse lõdvendamisega (QE) alustas Föderaalreserv 2008. aasta novembris, et „päästa“ riik majanduskriisist ning finantssüsteemi krahhist. Alates sellest on baasraha hulk USAs neljakordistunud.

Vaatamata paljude kartustele selline programm suuremat inflatsiooni kaasa toonud ei ole. Samas usuvad mitmed analüütikud, et hetkel on USAs võitlus kahe majandusjõu deflatsiooni ja inflatsiooni vahel ning stimuleerimine on aidanud vältida just suuremasse deflatsiooni sattumist.

Baasraha hulga suurendamise lõpetamine on aga ohuks aktsiaturule, mille tõus on viimaste aastate jooksul suuresti sõltunud just uue raha juurdevoolust. 

Hetkel kuum