• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Fed pani täna kuus aastat kestnud rahatrükile punkti

  Föderaalreservi peahooneFoto: Bloomberg

  Föderaalreserv teatas täna, et lõpetab täielikult võlakirjade ostuprogrammi. See tähendab, et kuus aastat kestnud majanduse stimuleerimine vastloodud rahaga on läbi.
  Otsus näitab, et majandus on Föderaalreservi ametnike meelest finantskriisist alates kõvasti paranenud. Seda otsust võib võrrelda ka abirataste eemaldamisega lapse jalgrattalt.
  Samuti hääletasid Keskpanga komitee 12 liiget, et intressimäärad jäetakse nullprotsendi lähedale. See tähendab, et säästvate inimeste intressitootlus on väike või olematu. Madalad intressimäärad soodustavad aga seevastu tarbimist ning investeeringute suurenemist erasektoris.
  Föderaalreserv on andnud mõista, et intressimäärade tõstmiseni jõutakse tõenäoliselt 2015. aastal. Tänases avalduses midagi uut aga ei olnud – keskpank hoidis jõus ütlemise, et intressimäärad jäävad madalaks veel „märkimisväärseks“ ajaks.
  Paljud majandusteadlased ja investorid ootavad, et keskpank hakkaks intressimääru tõstma 2015. aasta suvel.
  Stimuleerimiprogrammi ehk kvantitatiivse lõdvendamisega (QE) alustas Föderaalreserv 2008. aasta novembris, et „päästa“ riik majanduskriisist ning finantssüsteemi krahhist. Alates sellest on baasraha hulk USAs neljakordistunud.
  Vaatamata paljude kartustele selline programm suuremat inflatsiooni kaasa toonud ei ole. Samas usuvad mitmed analüütikud, et hetkel on USAs võitlus kahe majandusjõu deflatsiooni ja inflatsiooni vahel ning stimuleerimine on aidanud vältida just suuremasse deflatsiooni sattumist.
  Baasraha hulga suurendamise lõpetamine on aga ohuks aktsiaturule, mille tõus on viimaste aastate jooksul suuresti sõltunud just uue raha juurdevoolust. 
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Ragmar Saksing: väetame roheidud viljakaks, mitte abituks ülalpeetavaks
Kas rohetehnoloogia iduettevõtted vajavad eri- või hoopis ärikohtlemist? Kui tahame, et nad oleksid tugevad ja kestlikud, ei peaks neid kohtlema teistest erinevalt, kirjutab teadus- ja ärilinnaku Tehnopol rohetehnoloogia valdkonna juht Ragmar Saksing.
Kas rohetehnoloogia iduettevõtted vajavad eri- või hoopis ärikohtlemist? Kui tahame, et nad oleksid tugevad ja kestlikud, ei peaks neid kohtlema teistest erinevalt, kirjutab teadus- ja ärilinnaku Tehnopol rohetehnoloogia valdkonna juht Ragmar Saksing.
Emiraatide investorid toovad New Yorgis börsile kiibitootja
Abu Dhabi investeerimisfirma Mubadala toob USAs börsile tippkiibitootja Global Foundries.
Abu Dhabi investeerimisfirma Mubadala toob USAs börsile tippkiibitootja Global Foundries.
Piletilevi ostis Leedu konkurendi
Rahvusvaheliselt piletimüügi ja sündmuskorralduse valdkonnas tegutsev Piletilevi Group, kellele kuuluvad Eestis Piletilevi, Lätis BilesuServiss ja Leedus Bilietai piletimüügi keskkonnad, omandas lisaks Leedu piletite vahendusteenuse pakkuja Tiketa.
Rahvusvaheliselt piletimüügi ja sündmuskorralduse valdkonnas tegutsev Piletilevi Group, kellele kuuluvad Eestis Piletilevi, Lätis BilesuServiss ja Leedus Bilietai piletimüügi keskkonnad, omandas lisaks Leedu piletite vahendusteenuse pakkuja Tiketa.
Euroopa Liit kaalub Valgevene vastu uusi sanktsioone
Euroopa Liit kaalub Valgevene vastu uute sanktsioonide kehtestamist, vahendab Reuters.
Euroopa Liit kaalub Valgevene vastu uute sanktsioonide kehtestamist, vahendab Reuters.