• Jaga lugu:

  Fondid on hädas turu löömisega

  USA börsid on tänavu pakkunud üldjuhul paremat tootlust kui aktiivselt juhitud fondid.Foto: Bloomberg

  Ajal, mil 500 suurimast USA ettevõttest koosnev Standard & Poors 500 indeks on parimas hoos alates 2011. aastast, on fondidel üha raskem turgu lüüa.

  Maailma börsid on viimase kahe nädala jooksul usinalt rallinud ja investorid usuvad üha enam, et globaalne majandus on taas õigel teel. Jaapani keskpanga uued tugiostud andsid viimase lihvi läinud kuul korrektsiooni piiril vaarunud USA aktsiaturu taastumisele ja juba reedel alistas peamine indeks uue rekordtaseme.
  Tänavu on S&P 500 aktsiaindeks juba neljal korral kukkunud 3,5% või enamgi ja vähem kui kuu ajaga taas miinusest välja roninud. Aktsiate taastumine on omakorda julgustanud investoreid usaldama oma vara fondide käsutusse.
  Veel kaks nädalat tagasi nägid aktsiafondid Bloombergi teatel suuremat raha sissevoolu alates mullu novembrist, mil rahahaldurite käsutusse kanti 4,7 miljardit dollarit.
  Kui rekordeid alistavad USA aktsiad on hea uudis indeksfondidesse panustajatele, siis suureks rõõmuks ei ole põhjust aktiivse rahajuhtimise kasuks otsustanud investoritel. Chicagos asuva analüüsimaja Morningstari andmetel on läinud nädala seisuga turule alla jäänud 75% fondidest, kes hajutasid oma raha peamiste väärtus- ja kasvuaktsiate vahel.
  Morningstari teatel jäid enam kui 87% keskmise suurusega fonde turule alla. Kannatasid ka väikefirmadele panustanud fondid - USA väikese turuväärtusega ettevõtetest koosnev Russell 2000 indeks on märtsi tipust põrunud juba 13%.
  Riskifondide tootlust mõõtev HFRX Equity Hedge indeks on tänavu teeninud 0,4%, ehk napid 5% sellest, mida teenis S&P 500 aktsiaindeksi liikumisele panustavasse börsil kaubeldavasse fondi raha paigutanud investor.
  Minneapolises asuva varahaldusfirma Leutholdi investeeringute juht Doug Ramsey rääkis Bloombergi uudistekanalile, et üks põhjus on siin ettevõtete nõrgad näitajad – vaid 30% S&P 1500 Composite indeksi ettevõtetest on viimase 12 jooksul turgu löönud. See on nõrgim näitaja alates 1999. aastast.
  „S&P 500 maskeerib selle, mis pinna all toimub,“ märkis Ramsey. „See muudab rahajuhtide jaoks järele jõudmise palju keerulisemaks.“
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tarmo Toiger: millenniumilapsed ei vihka autosid, nad vihkavad diilereid
Uute ja kasutatud autode defitsiit on jõudnud ebanormaalsele tasemele ning sektori müügikasv jätkub; järjest enam suunab automüüki trend, mida veab Y-generatsioon, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi aastaraportile antud kommentaaris.
Uute ja kasutatud autode defitsiit on jõudnud ebanormaalsele tasemele ning sektori müügikasv jätkub; järjest enam suunab automüüki trend, mida veab Y-generatsioon, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi aastaraportile antud kommentaaris.
USA aktsiaturud lõpetasid börsinädala langusega
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Hasartmängumaks tahetakse kindlatest saajatest lahti siduda
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Minister näeb põllumeestele ja vedajatele suuri muudatusi
Brüsseli ambitsioonid kliimaneutraalsuse saavutamisel on kasvanud ja kuigi Eesti ettevõtjad on kohati olnud väga tublid, peavad näiteks maanteevedajad ja põllumajandajad astuma suure sammu edasi, leiab keskkonnaminister Tõnis Mölder.
Brüsseli ambitsioonid kliimaneutraalsuse saavutamisel on kasvanud ja kuigi Eesti ettevõtjad on kohati olnud väga tublid, peavad näiteks maanteevedajad ja põllumajandajad astuma suure sammu edasi, leiab keskkonnaminister Tõnis Mölder.