• Jaga lugu:

  Ekspert: Eestis ei tea poed krüptoraha võimalusi

  Bitcoini logoFoto: Bloomberg

  Täna asutati Eesti Krüptoraha Liit, mille juhatuse liige Asse Sauga ütles, et Eestis suhtuvad poed krüptorahadesse ettevaatlikult ning tihtilugu ei teata, mis võimalusi bitcoin ja teised krüptorahad võivad pakkuda.

  Küsimustele vastas Asse Sauga.
  Mida annab Krüptoraha Liitu kuulumine liikmele?
  Liitu kuulumine annab võimaluse eelkõige rääkida kaasa liidu tegemistes ja toetada rahaliselt liidu ettevõtmisi ning kehtestatud eesmärkide poole püüdlemist. Oleme oma tegemistes läbipaistvad ning hoiame oma liikmeid operatiivselt olukorra ja tegemistega kursis, kuulame nende arvamust ja seisukohti.  
  Mis seisus on praegu krüptorahade areng Eestis ehk kuidas suhtuvad kaupmehed ja poed selle kasutusse?
  Suhtutakse pigem ettevaatlikult. Väga üksikud poed ja internetikaupmehed aktsepteerivad bitcoine Eestis. Küsimus on tihti ka teadmistes, ei teata täpselt mis asi see krüptoraha on, ei teata võimalusi, mida ta pakub, ei nähta äriväärtusi selle taga ja siis pigem hoitaksegi eemale.
  Kas bitcoini hind eelmisel aastal oli mull, kui see maksis üle 1000 dollari?
  Jah. Kui peale silk road'i sulgemist teadmine bitcoinist massidesse voolas, hakkas tekkima suurem nõudlus ning see viis hinna kõrgele. See omakorda võimendas veelkord nõudlust ning ligi astusid ka kauplejad ja spekulandid, kes upitasid hinna veel kõrgemale. Kogu mull lõhkes mtGoxi pankrotiga, pärast mida langes bitcoini kurss kiiresti umbes 50% ning edasi praegusele tasemele. Praegusel tasemel on kurss olnud suhteliselt stabiilne viimased mõned kuud. Võimalik, et mulli alumine ots on käes, kuid ka ei pruugi olla.
  Eesti Krüptoraha Liidu juhatuse liige Liina Laas lisas:
  Eelmisel aastal bitcoini kiire hinnatõus näitas, et inimestel on suur huvi alternatiivsete valuutade/varade vastu. Mitmete pankade ja finantsasutuste maine langes ning paljud pankrotistusid. Kuna väga paljud inimesed kaotasid usalduse pankade vastu, oli see uus väljund, mille poole vaadata. Bitcoini puhul on võimatu valuutat kunstlikult juurde printida, bitcoine on teatud arv ja juurde ei teki. Ma ei oska spekuleerida, kas bitcoini hind teeb tulevikus sama kiire ja kõrge hüppe, aga seda ei saa välistada.
  Mis suunas võiks bitcoini hind lähitulevikus liikuda?
  Asse Sauga: Võib veel pisut pigem langeda või isegi jääda samaks. Langeda seetõttu, et bitcoine aktsepteerivaid kauplejaid tuleb koguaeg juurde, kuid paljud soovivad oma raha fiatis (valitsuste reguleeritud valuutad nagu USD/EUR) kätte saada.
  Liina Laas: Minu isiklik arvamus on, et bitcoini hind on pikemas perspektiivis siiski tõusuteel, sest iga kuu tekib uusi kasutajaid ja ettevõtteid, kes hakkavad bitcoini ja sellega seotud tarkvara kasutama. Samuti tõuseb inimeste teadlikus.
  Eesti Krüptoraha Liidu juhatuse liige Erki Koldits: Hinna osas lisaksin täiendavalt, et tegelikult ei ole see lühiajalises perspektiivis tähtis. Ehk pikaajaliselt peaks seda vaatama nagu USD/EUR suhet, mis reaalselt igapäevategevust ei mõjuta.
  Kas krüptorahade esmane vaimustus on läbi seoses nende hinna kiire langusega?
  Sauga: Esmane vaimustus kindlasti. Sellega on bitcoin jõudnud "early adopterite" teadmisesse ja praegu on selline stabiilne olukord, kus väga paljud ettevõtted uurivad, arendavad ja tegelevad tehnoloogiaga. Lähitulevikus näeme kindlasti väga paljusid bitcoini tehnoloogia peale ehitatud rakendusi ning rakendusvõimalusi. Kasutamise jõudmine massidesse on veel ees.
  Esimene müüja
  Eelmisel aastal võimaldas esimesena Eestis bitcoinide eest maksta moerõivaste jaemüüja ER Boutique. Jaemüüja juhatuse liikme Eve Roosna sõnul ei ole bitcoinides makstud summad olnud suured.
  „Suhteliselt vähe on makstud ja ebaoluliste summadega. Majandustulemused ER Boutique's  on paranenud hoolimata bitcoini hinna langusest,” ütles Roosna. Teda pole hirmutanud ka bitcoini hinna kiire langus ning pood pole bitcoine valuutadeks vahetanud. „Momendil säilitan külma närvi ja ei vaheta bitcoine teisteks valuutadeks, ajalugu selle kohta on näidanud, et kurss jälle paraneb mingi aja pärast,” lisas ta.
  Täna pärastlõunal oli bitcoini hind 340 dollarit.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tõnu Mertsina: jaekaubandus buumib
Jaekaubanduse kasv on tugev ka ilma välisturistideta ja on võtnud eelmise kümnendi finantskriisi eelsete buumiaastate mõõtmed, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Jaekaubanduse kasv on tugev ka ilma välisturistideta ja on võtnud eelmise kümnendi finantskriisi eelsete buumiaastate mõõtmed, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Maailma suurima puuviljafirma taastulemine börsile läks lörri
Täna NYSE börsile tagasi tulnud puuviljafirma Dole aktsia kukkus esimesel börsipäeval emissioonihinnaga võrreldes 9,38%.
Täna NYSE börsile tagasi tulnud puuviljafirma Dole aktsia kukkus esimesel börsipäeval emissioonihinnaga võrreldes 9,38%.
Hasartmängumaks tahetakse kindlatest saajatest lahti siduda
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Soome sai täna kirja 765 koroonanakatumist
Meie naaberriigis Soomes tuvastati täna 765 koroonanakatumist, nakkus levib kiiresti aktiivsete noorte seas, kelle osakaal kasvab ka haiglapatsientide seas.
Meie naaberriigis Soomes tuvastati täna 765 koroonanakatumist, nakkus levib kiiresti aktiivsete noorte seas, kelle osakaal kasvab ka haiglapatsientide seas.