• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Rauamaagi hind kukkus viie aasta põhja

  Port Hedlandi kaevandajad ainult süvendavad üleilmset rauamaagi üleküllust.Foto: Bloomberg

  Rauamaagi hind kukkus enam kui viie aasta madalaimale tasemele ja maailma suurim rauatarbija Hiina on palunud mõnedel terasetootjatel tootmist piirata. Samal ajal on järk-järgult suurenenud tarned üleilmset rauamaagi ülejääki paisutanud.

  62% rauasisaldusega maagi hind kukkus Metal Bulletini andmetel 2%, 76,46 dollarile tonnist ehk madalaimale tasemele alates 2009. aasta septembrist. Rauamaagi hind on kukkunud juba mõnda aega ja tänavu on see kukkunud 43%.
  Bloombergi koostatud toormeindeksi 22 liikme seas on see kõige halvem esitlus. Samal ajal on näiteks maailma suurim kaevanduskompanii BHP Billiton oma tootmist laiendanud ja üleküllust veelgi suurendanud.
  Mõningatel Hiina tehastel kästi tootmine peatada enne Aasia ja Vaikse ookeani majanduskoostöö foorumit (Asia-Pacific Economic Cooperation; APEC).
  Anglo Americani teatel võib hindade taastumine võtta 18 kuud. Sydneys asuva Goldman Sachs Groupi analüütik Christian Lelong kinnitas Bloombergile, et rauamaagi hinna viimasel kukkumisel mängivad rolli justnimelt Põhja-Hiina tehaste tootmismahtude vähendamine. Aasia suurim majandus võõrustab APECi kohtumist 7-12 novembril.
  Läinud kuul kasvas rauamaagi eksport Austraalia Port Hedlandi terminalist rekordilise 37,5 miljoni tonnini. Kuu varem läkitati sadamast teele 36,3 miljonit tonni ja aasta varem oktoobris eksporditi 28,9 miljoni tonni jagu rauamaaki.
  Hiinasse eksporditi läinud kuul 31,7 miljonit tonni rauamaaki ja tänavu on eksport suurenenud 26%. Kui üks osa analüütikuist ennustab rauamaagi hinnale veel pikka langust, siis teiste hinnangul võib see peagi hoopis rallima hakata.
  UBS AG ennustab, et hinnad ronivad veel tänavu vähemalt 100 dollarile. HSBC Holdings ennustab, et Hiina tootmine langeb tänavu 15%, 339 miljonile tonnile ja 2015. aastaks kukub see juba 236 miljonile tonnile.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Erkki Kubber: kas järgmised ükssarvikud võiksid olla miljardilise väärtuse asemel hoopis miljardi inimese aitajad?
Mis oleks, kui hakkaks ükssarvikuks nimetama hoopis ettevõtet, mis suudab positiivselt mõjutada miljardit inimest või hoopis istutada miljard puud, küsib Sotsiaalsete Ettevõtete Võrgustiku juhatuse liige Erkki Kubber.
Mis oleks, kui hakkaks ükssarvikuks nimetama hoopis ettevõtet, mis suudab positiivselt mõjutada miljardit inimest või hoopis istutada miljard puud, küsib Sotsiaalsete Ettevõtete Võrgustiku juhatuse liige Erkki Kubber.
S&P 500 aktsiaindeks tõusis uude ajaloolisse tippu
USA peamine aktsiaindeks S&P 500 tõusis täna ettevõtete head majandustulemuste tõukel 0,3%, jõudes uude ajaloolisse tippu: 4549,78 punkti.
USA peamine aktsiaindeks S&P 500 tõusis täna ettevõtete head majandustulemuste tõukel 0,3%, jõudes uude ajaloolisse tippu: 4549,78 punkti.
Raadiohommikus: olukord Lätis, Chemi-Pharmi uus tehas ja kõige edukamad turundajad
Reedeses raadiohommikus räägime värske turunduse TOPi võitjatega: külas on kommunikatsioonibüroo Powerhouse juht Janek Mäggi, reklaamiagentuuri Tank omanik Joel Volkov, meediaagentuuri Httpool Eesti juht Kerttu Talvik ja Postimees Grupi juht Toomas Tiivel.
Reedeses raadiohommikus räägime värske turunduse TOPi võitjatega: külas on kommunikatsioonibüroo Powerhouse juht Janek Mäggi, reklaamiagentuuri Tank omanik Joel Volkov, meediaagentuuri Httpool Eesti juht Kerttu Talvik ja Postimees Grupi juht Toomas Tiivel.
Selgusid aasta töösturi nominendid
Neljandat korda toimuvale aasta töösturi konkursile esitati tänavu kokku kaheksa kandidaati, kellest finaali pääsesid Siiri Lahe, Taavi Madiberk ja Hannes Lilp.
Neljandat korda toimuvale aasta töösturi konkursile esitati tänavu kokku kaheksa kandidaati, kellest finaali pääsesid Siiri Lahe, Taavi Madiberk ja Hannes Lilp.