Juhan Lang • 6. november 2014 kell 10:34

Rauamaagi hind kukkus viie aasta põhja

Port Hedlandi kaevandajad ainult süvendavad üleilmset rauamaagi üleküllust.  Foto: Bloomberg

Rauamaagi hind kukkus enam kui viie aasta madalaimale tasemele ja maailma suurim rauatarbija Hiina on palunud mõnedel terasetootjatel tootmist piirata. Samal ajal on järk-järgult suurenenud tarned üleilmset rauamaagi ülejääki paisutanud.

62% rauasisaldusega maagi hind kukkus Metal Bulletini andmetel 2%, 76,46 dollarile tonnist ehk madalaimale tasemele alates 2009. aasta septembrist. Rauamaagi hind on kukkunud juba mõnda aega ja tänavu on see kukkunud 43%.

Bloombergi koostatud toormeindeksi 22 liikme seas on see kõige halvem esitlus. Samal ajal on näiteks maailma suurim kaevanduskompanii BHP Billiton oma tootmist laiendanud ja üleküllust veelgi suurendanud.

Mõningatel Hiina tehastel kästi tootmine peatada enne Aasia ja Vaikse ookeani majanduskoostöö foorumit (Asia-Pacific Economic Cooperation; APEC).

Anglo Americani teatel võib hindade taastumine võtta 18 kuud. Sydneys asuva Goldman Sachs Groupi analüütik Christian Lelong kinnitas Bloombergile, et rauamaagi hinna viimasel kukkumisel mängivad rolli justnimelt Põhja-Hiina tehaste tootmismahtude vähendamine. Aasia suurim majandus võõrustab APECi kohtumist 7-12 novembril.

Läinud kuul kasvas rauamaagi eksport Austraalia Port Hedlandi terminalist rekordilise 37,5 miljoni tonnini. Kuu varem läkitati sadamast teele 36,3 miljonit tonni ja aasta varem oktoobris eksporditi 28,9 miljoni tonni jagu rauamaaki.

Hiinasse eksporditi läinud kuul 31,7 miljonit tonni rauamaaki ja tänavu on eksport suurenenud 26%. Kui üks osa analüütikuist ennustab rauamaagi hinnale veel pikka langust, siis teiste hinnangul võib see peagi hoopis rallima hakata.

UBS AG ennustab, et hinnad ronivad veel tänavu vähemalt 100 dollarile. HSBC Holdings ennustab, et Hiina tootmine langeb tänavu 15%, 339 miljonile tonnile ja 2015. aastaks kukub see juba 236 miljonile tonnile.

Hetkel kuum