Birjo Must • 19. november 2014
Jaga lugu:

Suurpank ennustab Euroopa aktsiatele kahekohalist kasvunumbrit

Euroopa aktsiad liiguvad üles
Euroopa aktsiad liiguvad üles  Foto: EPA

Aasta hakkab küll läbi saama, kuid Euroopa aktsiatel on veel küllaldaselt tõusuruumi, leiab regiooni suurim pank HSBC.

„Näeme Euroopa aktsiatele selle aasta lõpuks umbes 17-18%-list tõusu, kuna usume, et järgmise paari kuu jooksul või ehk juba sel kuul võib Draghi hakata oluliselt konkreetsemalt tegutsema,“ märkis HSBC Aasia investeerimisstrateegia juht Benjamin Pedley uudisteagentuurile CNBC.

Euroopa keskpanga juht Mario Draghi teatas esmaspäeval, et ta on valmis majandust veelgi enam stimuleerima ning vajadusel asuma valitsuse võlakirju kokku ostma.

„Me oleme seda ka varem kuulnud, kuid usume, et keskpanga järgmine samm on tõepoolest valitsuse võlakirjade ostmine ning seejärel võiksid kõne alla tulla ka ettevõtete võlakirjad,“ lausus Pedley. „Kui see tõesti juhtub, siis  on see märkimisväärne hooandja Euroopa aktsiatele,“ lisas ta.

Nii üle-Euroopaline FTSEurofirst 300 indeks kui Stoxx 600 on tänavu tõusnud pea 3%.

Samas pole HSBC ainus optimist, kuna nii JPMorgan kui ka UBS prognoosivad regioonile tõusu. UBSi analüütik ütles novembri alguses, et pank prognoosib Stoxx 600 indeksile tuleva aasta lõpuks 13%-list tõusu. See peaks tulema ettevõtete 10%-lisest kasumikasvust.

Teised maaklerfirmad jäävad Euroopa regiooni suhtes tagasihoidlikumaks ning näevad potenstiaalse võlakirjade ostuprogrammi kohal võimalikke juriidilisi probleeme.

Tugev euro rõõmustab

Samas nähakse euro nõrkust aktsiaturu tõusu juures positiivse tegurina, kuna ettevõtete konkurentsivõime globaalsetel turgudel on hea ning seega ka kasumid kasvavad. Euro saavutas nädala alguses oma kahe nädala tipptaseme, kuid see on kevadel keskpanga käiku lastud majanduse stimuleerimismeetmete tõttu kukkunud dollari suhtes aastaga enam kui 9%.

Euroopas soovitab Pedley investoritel keskenduda Saksa eksportööridele. „Nõrk euro annab ettevõtete suhteliselt tugevale kasvule hoogu juurde,“ arvas ta.

Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt