Birjo Must • 21. november 2014 kell 11:54

Hiina keskpanga üllatav kärbe põhjustas aktsiaralli

Hiina keskpank otsustas intressimäärasid kärpida  Foto: EPA

Globaalsed aktsiaturud hakkasid täna rallima pärast seda, kui Hiina keskpank üllatas turge intressimäärade kärpimisega.

Euroopa võttis uudised positiivselt vastu ning üle-Euroopaline Stoxx 50 indeks on tõusnud 2,22%. Seda isegi hoolimata Euroopa Keskpanga presidendi Mario Draghi tänasest väljaütlemisest, et euroala majandus tammub veel mõnda aega paigal. Lisaks on Briti FTSE 100 indeks kerkinud 1,01%, Prantsuse CAC 40 indeks 2,06% ja Saksa DAX indeks 2,06%.

Ka USA aktsiaindeksi futuurid liiguvad ülespoole koos toorainetega nagu tsink ja vask.

Tõusu näitavad nii toorainete tootjate kui ka ehitus- ning energiafirmade aktsiad.

ADM Investor Servicies'e strateegi Marc Ostwaldi sõnul tuli Hiina keskpanga otsus nii kiiresti just seetõttu, et kasv on viimasel ajal takerduma hakanud. Lisaks on strateegi sõnul oodata intressikärpeid Lõuna-Koreast ja mujalt Kagu-Aasia riikidest ning samuti Indiast.

Hiina keskpank kärpis intressimäärasid esimest korda pärast 2012.aasta suve. Pank kärpis üheaastast laenu baasintressimäära 40 baaspunkti võrra, 5,6%-le. Samuti alandati ühe-aastast hoiuse intressimäära 25 baaspunkti võrra.

Hetkel kuum