Rainer Saad • 2. detsember 2014 kell 12:01

Mis võiks olla Putini järgmine samm?

Venemaa president Vladimir Putin.  Foto: Bloomberg

Vene rubla on järsult kukkunud ning uue prognoosi järgi ootab Venemaad järgmisel aastal majanduslangus. Eksperdid üritavad aru saada, milline võiks sellises olukorras olla Putini järgmine samm.

„Kuigi majandus seisab ja selle väljavaated on järgmisel aastal nõrgad, pole see tingimata habras olukord. Reserve on piisavalt, võlatase on suhteliselt väike, töötuse määr ajalooliselt madal ning Venemaal ei ole tajuda pingeid ega paanikat,” ütles East Capitali peaökonomist Marcus Svedberg täna CNBC-le.

Ta lisas, et madalad naftahinnad ja nõrk rubla survestavad Putinit, kuid tagajärjed ei pruugi olla nii dramaatilised ja otsesed, kui arvatakse.

Esmaspäeval tegi rubla suurima päevase languse pärast 1998. aastat, kuna nafta hinnad kukkusid mitme aasta madalaimale tasemele. Täna hommikuks oli rubla langus peatunud, kuid see võttis uuesti suuna alla pärast Vene majandusministeeriumi teadet, et järgmisel aastal on oodata 1,2protsendilise SKT kasvu asemel hoopis 0,8protsendilist langust.

Kõige rohkem mõjutab Vene inimesi praegu inflatsioon, mis on umbes 8 protsenti ning ka sellele nähakse tõusu. Vene majandusministeeriumi teatel võib inflatsioon sel aastal kerkida 9 protsendini.

„Me võime Vene majanduse kohta näha erinevaid hoiatusmärke, kui „superkangelane” Putin põhjalikke muutusi ei tee. Olukord Venemaal on tõsine,” ütles TradeNext börsikaupleja Petra Kuraljova.  

Aeg pole olnud Venemaa sõber. Investorite usaldus Venemaa suhtes on langenud pärast Euroopa poolt kehtestatud sanktsioone. Täna teatas Vene majandusministeerium, et kapitali väljavool võib sel aastal ulatuda 125 miljardi dollarini (100,5 miljardi euroni).

„Venemaa on praeguste nafta hindade juures rublaga tõsises hädas,” ütles Energy Aspects naftaturu peaanalüütik Amrita Sen. „Ukraina on äärmiselt tähtis, kuna läbi selle pääseb Vene gaas Euroopasse. Kui tuleb külm talv, siis turgudele ei meeldiks, kui katkestused hakkaksid jälle pihta.”

Standard Banki arenevate turgude juht Timothy Ash ei näe praeguses Vene olukorras ohtu Putini võimule. „Ma ei usu, et ka lääs sooviks režiimi vahetust, kuna kardetakse, et keegi peale Putinit võib veel halvem olla. Putin on ettevaatlik ja kalkuleeriv, vähemalt nii arvab lääs,” ütles ta.

„Kuid ma usun, et Putin on ristteel isolatsiooni ja läänega uute suhete loomisega, mis oleks hea mõlemale poolele. Kahjuks paistab praegu tõenäolisem isolatsioon läänega ja see oleks Venemaale pikaajaliselt halb.”

Hetkel kuum