Rainer Saad • 2. detsember 2014
Jaga lugu:

Putin: talv on tulemas

Venemaa president Vladimir Putin
Venemaa president Vladimir Putin  Foto: Bloomberg

Nafta hinnad on maailmaturul languses, kuid Venemaa presidenti Vladimir Putinit ei paista see murelikuks tegevat.

„Talv on tulekul,” vahendas Bloomberg Putini sõnu. „Olen kindel, et turg läheb taas esimeses kvartalis või järgmise aasta keskpaigas tasakaalu.”

Nafta hindade järsk langus tuli pärast eelmise nädala neljapäeva OPECi (Naftat Eksportivate Riikide Organisatsioon) kohtumist, kus otsustati nafta tootmist seniselt tasemelt mitte vähendada. Alates juuli tipust on nafta hinnad langenud ligi 40 protsenti.

Putin ei pruugi talve osas eksida, kuna tavaliselt on külmade ilmadega Vene kaubanduspartnerid rohkem naftat ja gaasi ostnud. Kolmandik Euroopa gaasist tuleb Venemaalt. Eriti suures sõltuvuses Vene gaasist on Ukraina, kes eelmisel aastal tarnis 50% gaasi Venemaalt.

Kuid vaatamata isegi külmadele ilmadele, on nafta hindade langus Venemaale kurjakuulutav. „Venemaa on eriti haavatav suurele naftahinna langusele. Naftahinna suur langus 1997-98 aastal oli üks põhjus, mis viis Venemaa 1998. aasta augustis maksejõuetusse,” ütles Danske Banki peaanalüütik Allan von Mehren Bloombergile.

Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt