Birjo Must • 8. detsember 2014
Jaga lugu:

Päev börsil: Hiina aktsiad rallisid

Hiina börs
Hiina börs  Foto: EPA

Hiina aktsiad tegid tänasel kauplemispäeval viimaste aastate rekordi, samal ajal kui toornafta jätkab kukkumist ning dollar tugevnemist.

Hiina Shanghai Composite indeks kerkis täna esimest korda viimase kolme aasta jooksul 3000 punktile. Indeks tegi 2,8% tõusu ning CSI 300 indeks tõusis koguni 12. päeva järjest, mis on indeksi ajaloo pikim järjestikune tõus.

„See on veidi hullumeelne ja natuke üle võlli. Samas on Hiinas palju sääste ning kuulsime, et A-aktsiate turul kasutatakse ka finantsvõimendust. Nii et seal on tohutu hulk raha, mida saab börsile suunata,“ kommenteeris olukorda Baring Asset Managementi strateeg Khiem Do Bloombergile.

Aastaga kasvas Hiina eksport novembris 4,7%, mis jäi alla analüütikute oodatud 8%. Import kukkus 6,7% võrreldes 4,6%-lise kasvuga möödunud kuul. Deutsche Banki ekspertide sõnul võib Hiina börsiralli veenda sealset keskpanka lükkama edasi  pankade kohustusliku reservimäärade kärbet.

MSCI Asia Pacific indeks näitas varahommikul Londonis vaid väikest liikumist samal ajal kui Euro Stoxx 50 indeksi futuurid kukkusid 0,2%. 

Nafta hind jätkas langustrendi nii New Yorgis kui Londonis ning liigub kiirel tempol viie aasta madalaima taseme suunas. West Texas Intermediate toornafta jaanuari futuurid kukkusid 1,21 dollarit, 64,63 dollarile barrelist. Brenti toornafta jaanuari futuurid langesid 1,34 dollarit, 67,73 dollarile barrelist.

Dollar kerkis samal ajal jeeni suhtes seitsme aasta kõrgeimale tasemele ning tugevnes ka Vene, Uus-Meremaa ja Malaisia valuuta vastu.

Euroopa börsid teevad samuti väikest rallit. Stoxx 50 indeks on täna tõusnud 2,7%, Briti FTSE 100 0,95%, Prantsuse CAC 40 2,21% ja Saksa DAX 2,39%.

Seotud lood
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt