Birjo Must • 10. detsember 2014 kell 11:30

Kreeka börs vappub endiselt

Töötaja sisenes eile Kreeka börsihoonesse ajal, mil börs tegi järsu languse.  Foto: EPA

Poliitiline ebakindlus kukutas ka täna Kreeka börsi ja võlakirju. Eile tegi riigi peamine börsiindeks suurima languse alates 1987. aastast.

Täna hommikul varajasel kauplemisel langes Athexi indeks 4%. Eile sulgus see pea 13% madalamal. Kuigi hiljem on indeks veidi tõusnud, on see ikkagi kõige halvemini kauplev indeks Euroopas, kirjutab Wall Street Journal. Praegu on indeks 1,62% miinuses.

Kreeka 10-aastase valitsuse võlakirja tootlus tõusis 0,55 protsendipunkti, 8,42%-le. Võlakirja hind langes. Investorid tormasid varadesse, mis on volatiilsel ajal turvalisemad. Saksa valitsuse 10-aastaste võlakirjade tootlus saavutas aga kõigi aegade rekordi 0,678%-l.

Kreeka valitsuse 10-aastaste võlakirjade tootlus jääb siiski kõvasti alla 30% taset, mis saavutati 2012. aasta võlakriisi ajal. Kolm kuud tagasi oli võlakirja tootlus 5,5%.

Nädala alguses teatas Kreeka valitsus, et presidendivalimised korraldatakse plaanitust kaks kuud varem. See vallandas hirmu, et radikaalne vasakpoolne partei Syriza võib võita üleriigilised valimised juhul, kui parlament ei saavuta presidendivalimistel üksmeelt.

Hetkel kuum