• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Taani püüab krooni kaitsta

  Taani kroonFoto: Bloomberg

  Samal ajal kui Mario Draghi proovib euroalale pumbata triljoni euro eest likviidsust, üritab Taani kaitsta oma 30 aastat kehtinud valuutasüsteemi.

  Euroopa Keskpanga enneolematu otsus võib panna proovile Taani krooni ja euro vahel kehtestatud sideme. Taanis on baasintressimäär juba allpool nulli taset. Kui EKP meetmed peaksid nõrgestama eurot, siis pole Taani keskpanga juhi Per Calleseni sõnul põhimõtteliselt mingit piirangut selles, kui kaugele on Taani suuteline minema, et kaitsta oma valuuta sidet euroga, vahendab Bloomberg.
  Taani kehtestas esimest korda negatiivsed intressimäärad 2012. aasta juulis, et võidelda kapitali sissevoolu vastu oma AAA-reitinguga turule. Calleseni sõnul näitas 2012. aasta kogemus, et ekstreemsed meetmed peletavad eemale spekulandid ja rõhutavad panga otsuste usaldusväärsust.
  „Taani krooni vastu ei maksa spekuleerida,“ ütles ta intervjuus. „Keegi, kes on seda viimase 30 aasta jooksul proovinud, pole olnud edukas.“
  Praegu proovib Taani keskpank ette näha, kuidas Draghi järgmine samm turgudele mõjub. EKP lubas, et valmistab ette uut rahapoliitikat lõdvendavat paketti, mida arutatakse järgmisel koosolekul jaanuaris.
  Draghi püüab upitada EKP bilanssi 2012. aasta tasemele, mil see oli umbes 3 triljoni eurone võrreldes praeguse 2 triljoni euroga. Selleks pakutakse pikaajalisi laene ja ostetakse tagatud võlakirju ning varadega tagatud väärtpabereid.
  Calleseni sõnul tekib mõju valuutale juhul, kui Draghi meetmed kanduvad üle rahaturu intressimääradesse.
  Taani keskpank kärpis hoiuse intressimäära septembris 0,05%-le. Selle laenu intressimäär on 0,02%. Panga krooni ja euro vahelise kursi sihiks on 7,46038 krooni koos ametliku 2,25%-lise hälbega. Praktikas pole kroon alates 1999. aastast kõikunud üle 1% sihist.
  Kroon kauples täna hommikul Kopenhaagenis euro suhtes 7,4393 kursiga, mis on nõrgim alates novembri algusest.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Einar Vallbaum: Narva-Jõesuu muulist sõltub erakordselt palju
Oluline osa Eesti turismitööstuse arengust takerdub Narva-Jõesuu lagunenud muuli taha, mille korrasolust sõltub eestlaste võime oma territoriaalvetes majandada., kirjutab Lääne-Viru Omavalitsuste Liidu juhatuse esimees Einar Vallbaum.
Oluline osa Eesti turismitööstuse arengust takerdub Narva-Jõesuu lagunenud muuli taha, mille korrasolust sõltub eestlaste võime oma territoriaalvetes majandada., kirjutab Lääne-Viru Omavalitsuste Liidu juhatuse esimees Einar Vallbaum.
Merko alustab Uus-Veerennis viienda etapiga
Merko Ehitus teatas esmaspäeval börsiteate vahendusel, et käivitab Tallinnas Uus-Veerenni korteriarendusprojekti viienda etapi.
Merko Ehitus teatas esmaspäeval börsiteate vahendusel, et käivitab Tallinnas Uus-Veerenni korteriarendusprojekti viienda etapi.
Raadiohommikus: verelaskmine aktsiaturgudel ja ämbrid LHV märkimisõigusega
Teeme värske kokkuvõtte verelaskmisest maailma aktsiaturgudel ja proovime hinnata, kas oleme sisenemas karuturule või on hoopis tegemist hea ostukohaga.
Teeme värske kokkuvõtte verelaskmisest maailma aktsiaturgudel ja proovime hinnata, kas oleme sisenemas karuturule või on hoopis tegemist hea ostukohaga.
Ettevõtjad teevad katkiste kristallkuulide kiuste kasvuplaane
"Mul on kodus kristallkuul, aga sellel kuulil on üks nurk katki, et ega see väga hästi tööta," võttis plastitööstuse Estiko-Plastar juht Meelis Jürgens kokku segasel ajal järgmise aasta kasvuplaanide tegemise.
"Mul on kodus kristallkuul, aga sellel kuulil on üks nurk katki, et ega see väga hästi tööta," võttis plastitööstuse Estiko-Plastar juht Meelis Jürgens kokku segasel ajal järgmise aasta kasvuplaanide tegemise.