Birjo Must • 10. detsember 2014 • 2 min
Jaga lugu:

Taani püüab krooni kaitsta

Taani kroon
Taani kroon  Foto: Bloomberg

Samal ajal kui Mario Draghi proovib euroalale pumbata triljoni euro eest likviidsust, üritab Taani kaitsta oma 30 aastat kehtinud valuutasüsteemi.

Euroopa Keskpanga enneolematu otsus võib panna proovile Taani krooni ja euro vahel kehtestatud sideme. Taanis on baasintressimäär juba allpool nulli taset. Kui EKP meetmed peaksid nõrgestama eurot, siis pole Taani keskpanga juhi Per Calleseni sõnul põhimõtteliselt mingit piirangut selles, kui kaugele on Taani suuteline minema, et kaitsta oma valuuta sidet euroga, vahendab Bloomberg.

Taani kehtestas esimest korda negatiivsed intressimäärad 2012. aasta juulis, et võidelda kapitali sissevoolu vastu oma AAA-reitinguga turule. Calleseni sõnul näitas 2012. aasta kogemus, et ekstreemsed meetmed peletavad eemale spekulandid ja rõhutavad panga otsuste usaldusväärsust.

„Taani krooni vastu ei maksa spekuleerida,“ ütles ta intervjuus. „Keegi, kes on seda viimase 30 aasta jooksul proovinud, pole olnud edukas.“

Praegu proovib Taani keskpank ette näha, kuidas Draghi järgmine samm turgudele mõjub. EKP lubas, et valmistab ette uut rahapoliitikat lõdvendavat paketti, mida arutatakse järgmisel koosolekul jaanuaris.

Draghi püüab upitada EKP bilanssi 2012. aasta tasemele, mil see oli umbes 3 triljoni eurone võrreldes praeguse 2 triljoni euroga. Selleks pakutakse pikaajalisi laene ja ostetakse tagatud võlakirju ning varadega tagatud väärtpabereid.

Calleseni sõnul tekib mõju valuutale juhul, kui Draghi meetmed kanduvad üle rahaturu intressimääradesse.

Taani keskpank kärpis hoiuse intressimäära septembris 0,05%-le. Selle laenu intressimäär on 0,02%. Panga krooni ja euro vahelise kursi sihiks on 7,46038 krooni koos ametliku 2,25%-lise hälbega. Praktikas pole kroon alates 1999. aastast kõikunud üle 1% sihist.

Kroon kauples täna hommikul Kopenhaagenis euro suhtes 7,4393 kursiga, mis on nõrgim alates novembri algusest.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt