Birjo Must • 11. detsember 2014
Jaga lugu:

Jaapani börsifirmad astuvad julgelt

Rõõmuhõisked Jaapani börsil.
Rõõmuhõisked Jaapani börsil.  Foto: EPA

Kuigi Jaapani majandus on sügava majanduslanguse äärel, viivad sealsed börsifirmade juhid läbi julgeid muutusi.

„Jaapanis toimuvad kõige huvitavamad muutused ettevõtete juhtimises. Nimelt on hakanud juhid ostma tagasi aktsiaid ja tõstma dividende,“ rääkis JP Morgani Jaapani aktsiasuuna juht Jesper Koll uudisteagentuurile CNBC.

Avalikult kaubeldavad Jaapani ettevõtted muudavad oma tegevusplaane ning nende dividendimaksed küündivad tänavu rekordilise 7,3 triljoni jeenini.

Hiljuti teatas näiteks kosmeetikafirma Pola Orbis, et tõstab oma aastast dividendimakset 132 jeeni võrra. Riigi kaks suurimat panka teevad samuti edusamme. Möödunud kuul teatas Mitsubishi UFJ, et kulutab umbes 100 miljardit jeeni aktsiate tagasiostmisele ning tõstis aastast dividendimakset 2 jeeni võrra. Samal ajal teatas Sumitomo Mitsui 10-jeenisest dividendi tõusust.

Aktsionäridele tulu tagastamine on kriitilise tähtsusega ka peaminister Shinzo Abe jaoks, kes püüab ületada deflatsiooni. ROE näitaja ehk tulu aktsia kohta on Topix aktsiaindeksis keskmiselt 8,4%, mis ületab valitsuse 8% eesmärki.

Samas on Jaapani börsiettevõtetel veel pikk maa minna. Enamus firmade puhul on aktsionäri keskmine tulu ühe dollari kohta 8,6 senti võrreldes USA firmade 15,1 sendiga, näitavad Thomson Reutersi andmed.

Riigi reitingut ähvardab alandamine

Jaapani majandus on aga endiselt täbaras seisus. Fitch Ratings kavatseb tuleva aasta alguses vähendada Jaapani krediidireitingut, kuna valitsus ei suuda tõenäoliselt koostada uut eelarvet, mis suudaks tasakaalustada maksutõusu mõjud.

Fitchi Aasia ja Okeaania osakonna juht Andrew Colquhoun ütles konverentsikõnes, et Jaapani valitsus kavatseb alandada ettevõtlusmaksu, mis näitab, et eelarvedefitsiidi vähenemine on vähe tõenäoline.

Fitch ei kaalu tõenäoliselt suuremat reitingu alandamist kui ühe pügala võrra, rääkis ta. Praegune reiting Jaapanile on nelja pügala võrra väiksem AAA-reitingust. Reitinguagentuur on lisanud Jaapani oma negatiivsesse jälgimislisti, mis tähendab, et langetus on võimalik.

Moody's Investor Service alandas Jaapani reitingut maksutõusu tõttu möödunud nädalal A1-le, mis on võrdne tase Fitchiga.

Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt