Raido Neemre • 11. detsember 2014 kell 16:38

Uuring: ravimiresistentsus on 2050. aastaks surmavam kui vähk

Antibiootikumid  Foto: Bloomberg

Ravimitele resistentsed viirused tapavad aastaks 2050 enam inimesi kui vähk ning see läheb maailmale maksma 100 triljonit dollarit aastas, selgub Suurbritannia riiklikust uuringust, mida juhtis endine Goldman Sachsi ökonomist Jim O'Neill.

Laiapõhjaline ravimiresistentsuse uuring telliti selle aasta alguses Suurbritannia valitsuse poolt, kuna paljude bakterite uued tüved on üha enam murettekitavad.

Raport, mis põhineb RAND Europe'i ja KPMG uuringutel, ennustab, et ravimiresistentsus, mis üksnes sellel aastal on juba põhjustanud ligi 700 000 surma üle maailma, põhjustab aastaks 2050 juba 10 miljonit surma, kui midagi kiiresti ette ei võeta 

Antibiootikumite kasutamine on maailmas üha kasvav trend, kuid samal ajal on uute antibiootikumide tootmine languses. Kui need ravimid muutuvad ebaefektiivseks, siis võib sellele järgneda rasked majanduslikud tagajärjed, kuna see mõjutab enim tööealisi inimesi ning kunagi ravile allunud haigused muutuvad taaskord ravimatuteks.

Uute antibiootikumite tootmine on aja- ja rahakulukas ning mida enam neid kasutatakse, seda vähem efektiivsemaks need muutuvad. Seega on paljud farmaatsiaettevõtted aeglustanud selliste ravimite tootmist.

“Pole kahtlustki, et ravimiresistentsed mikroobid on üks suurim risk, millega me silmitsi seisame,” sõnas British Academy president ja endine Maailmapanga peaökonomist Nick Stern.

O'Neill hoiatas, et rängima löögi saavad eelkõige arengumaad. Eriti suures ohus on India, Nigeeria ja Indoneesia ning Venemaa.

Hetkel kuum