Juhan Lang • 30. detsember 2014 kell 6:49

Päev börsil: aasta lõpp on Aasias punasevõitu

Jaapani börs lõpetas viimase sessiooni miinuses.  Foto: EPA

Nafta hinna jätkuv kukkumine ja poliitiline ebakindlus Kreekas viisid aasta lõpu eel Aasia aktsiaindeksid valdavalt miinusesse.

MSCI Asia Pacific indeks lõpetas päeva 0,7% allpool, kasvatades terve aasta lõikes kaotust 2,8%le. Hongkongi Hang Sengi indeks sulgus 1% miinuses ja negatiivsel territooriumil lõpetasid ka Jaapani, Lõuna-Korea ja India börsid, kaubeldes kõik üle 20% alla 30 päeva keskmist.

Tokios asuva varahaldusfirma Mizuho Asset Managementi analüütik Takashi Aoki rääkis Bloombergi uudistekanalile, et pühade tulekul püüavad investorid mõningatest positsioonidest väljuda, vähendamaks riske, et samal ajal, kui turud on suletud, võiks tulla halbu uudiseid. „Sellel on suur mõju, sest käive on nii väike.“

Jaapani Topix indeks kaotas eile 0,9% ja on aasta algusest kerkinud 8,4%. Austraalia S&P/ASX 200 indeks kaotas 1% ja Lõuna-Korea Kospi langes 0,6%. Ehkki päeva lõpuks vajus 0,45% punasesse ka Hiina Shanghai Composite indeks, on sel aasta algusest ette näidata ligemale 50% suurune tõus – ühtlasi on see Bloombergi jälgitud 71 aktsiaindeksi seas parim tulemus.

USA S&P 500 indeks on tänavu dollarites mõõdetuna kerkinud 13% ja on ka kaks viimast aastat plussis lõpetanud. Euroopa Stoxx Europe 600 indeks on aastaga kerkinud 4,9% ja kogu maailma börside vereringet kaardistav MSCI All-Country World indeks on tõusnud 3,1%.

Aasia piirkonda raha paigutanud lääne investorite tootlusi on tänavu räsinud nõrgenenud valuutad. Nii on Jaapani jeen dollari vastu kaotanud 13%, Malaisia ringgit 6,5% ja Lõuna-Korea vonn 4,5%.

Euroopas lõid eile laineid Kreeka luhtunud presidendivalimised, mistõttu kuulutatakse nüüd välja erakorralised valimised. Sydneys asuva CMC Marketsi peastrateeg Michael McCarthy ütles Bloombergile, et Kreeka majandus läheneb hävingule justkui aegluubis toimuv autoõnnetus. „Kuid häving on tõenäoliselt piiratud Kreeka enda ja mõne seiklushimulise investoriga.“

Eile olid jätkuvalt surve all ka toornafta hinnad, olles aasta algusest kaotanud juba 46%.

Hetkel kuum