Rauamaagi käsi käib naftast kehvemini

30. detsember 2014, 16:00
Rauamaagi hinnalanguse ühed peamised arhitektid on Austraalia kaevandajad. Pildil kaevandus Lääne-Austraalias.
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20141230/BORS/141239965/AR/0/AR-141239965.jpg

Rauamaagi hind lõpetab tänavuse aasta tõenäoliselt aastataguse ajaga võrreldes 50% odavamana ja noolib selle tulemusega 2014. aasta kõige kehvema tooraine kujuteldavat tiitlit.

Samal ajal kui globaalne turg on rauamaagist piltlikult öeldes üle ujutatud ja suurimad kaevandajad eesotsas Austraaliaga lisavad tootmisele pigem vunki juurdegi, on Hiina - ehk maailma suurima rauatoorme tarbija - nõudlus järk-järgult aeglustunud.

Ehkki veel läinud nädalal saavutas rauamaagi hind värske 5,5 aasta põhja ja võib aasta lõikes hinnalangusega edestada isegi nafta hinda (Brenti toornafta futuurid on kukkunud aasta algusest ligemale 47%), leiavad mitmed analüütikud, et hinnad jätkavad kukkumist ka uuel aastal.

Rauamaak maksis aasta algul maailmaturul üle 134 dollari tonnist ja praegu maksab tonn rauamaaki ligemale 67,9 dollarit.

Melbourne'is asuva maaklerfirma strateeg Stan Shamu rääkis Wall Street Journalile, et rauamaagi hind sõltub tuleval aastal eeskätt sellest, kuidas Peking tuleb toime aeglustuva kasvuga ning kriitilise tähtsusega on see, kas riik asub stiimulitega turgutama nõrka kinnisvaraturgu. „Praegu on Hiinal palju pakkujaid ja rohkelt valikuid, kust ja mis kvaliteediga nad ostavad,“ selgitas ta, viidates, et tõenäoliselt kulub veel jupp aega, enne kui hinnad muutuma hakkavad.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
30. December 2014, 16:09

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing