Juhan Lang • 2. jaanuar 2015 kell 7:06

Päev börsil: Euro alustas aastat põhjast

Euro kurss on viimasel ajal kannatanud.  Foto: EPA

Euro alustas uut aastat 29 kuu madalaimalt tasemelt, pärast seda kui Euroopa keskpanga juht Mario Draghi vihjas Saksa majanduslehele Handelsblatt, et tõenäosus täiendavaks stiimuliks kasvab.

Samal ajal kui USA dollar on peamiste suuremate valuutade vastu tugevnenud, saab ühe euro vastu 1,20 dollarit – ja sellest tasemest läbi kukkumine viiks ühisraha madalaimale tasemele alates 2010. aasta juunist.

Nafta hinnad tegid kerge tõusu, sest USA toornafta varud osutusid oodatust kasinamateks ja eile puhkes Põhja-Ameerikas asuva energiafirma Enbridge'i tehases tulekahju ja börsifirma oli sunnitud oma Põhja-Dakota naftajuhtme taaskäivitama, vahendab Bloomberg.

Valdavalt USA börsidel kaubeldava West Texas Intermediate toornafta (WTI) hind kerkis 0,68%, 53,63 dollarile barrel ja Brenti toornafta kerkis 0,21% 57,45 dollarile barrel. Samal ajal kinnitati maailma suuruselt teise naftatarbija Hiina detsembrikuu töötleva tööstuse ostujuhtide indeks (PMI) novembri 50,3 punktile 50,1 punktile ja Bloombergi analüütikud prognoosisid 50 punkti.

Positiivsest küljest kerkis teenindussektori PMI kuu varasemaga võrreldes 0,2 punkti võrra, 54,1 punktile ja investorid loodavad, et Peking tuleb peagi välja uute stiimulitega. Just eeskätt stiimulid olid ka põhjuseks, miks Hiina aktsiad rallisid läinud aastal 52%.

Aasia börsidele algas aasta rahulikult, mil nii Hiina, Jaapani, Tai kui Filipiinide börsid on pühade tõttu suletud. Austraalia peamine börsiindeks S&P/ASX 200 ja Lõuna-Korea Kospi indeks kerkisid mõlemad ligemale 0,5% ning Hongkongi Hang Sengi indeks kerkis 0,9%.

Wall Street lõpetas aasta punases – S&P 500 indeks sulgus kolmapäeval 1,03% madalamal, Dow Jonesi aktsiaindeks langes 0,89% ja Nasdaq vajus 0,87%.

Hetkel kuum