Birjo Must • 6. jaanuar 2015 kell 6:35

Päev börsil: Aasia aktsiad kukkusid koos naftaga

USA jätkab nafta tootmist hoolimata globaalsest ülepakkumisest.  Foto: Bloomberg

Aasia aktsiad tegid täna seitsme nädala suurima kukkumise ning jätkasid koos naftaga liikumist põhja suunas.

Samal ajal langes globaalne valitsuse võlakirjade tootluse liikumist peegeldav indeks rekordmadalale tasemele.

MSCI Asia Pacific indeks kukkus Tokyos keskpäeval 1,8%. Jaapani jeen tugevnes dollari suhtes teist päeva järjest ning Jaapani 10-aastaste võlakirjade tootlus langes rekordiliselt madalale. Jaapani Nikkei 225 indeks on täna kukkunud koguni 3,02%, Hongkongi Hang Seng indeks 1,05% ja India Sensex 2,12%. Vaid Shanghai Composite indeks on väikeses plussis.

Eile pani nafta hinna langemine alla 50 dollari piiri ka USA aktsiad kukkuma. Standard & Poor's indeks tegi suurima languse alates oktoobrist. Kõige rohkem said kannatada just energiasektori aktsiad.

S&P 500 indeks kaotas 1,8 protsenti ning sulgus 2020,90 punktil. Indeks on langenud neli päeva järjest. Viimati langes indeks neli päeva järjest 2013. aastal. Dow Jones kukkus 327 punkti ja sulgus 17 505 punktil.

Nafta hind langes eile veidi üle 5% ning WTI toornafta barrel lõpetas päeva 50 dollari piiril ja Brenti toornafta hind 53 dollari lähedal.

„2015. aasta on vaevalt kolm kauplemispäeva vana ning juba panevad kaks kardetud tegurit turud kõikuma, nendeks on tooraine ülepakkumine ja eurotsoon,“ kirjutas IG turustrateeg Evan Lucas oma klientidele. „Nafta hinda mõjutavad põhitegurid tõenäoliselt aasta esimesel poolel ei muutu, mistõttu langeb hind ka järgmistel kuudel,“ märkis ta.

Täna oodatakse eurotsooni teenindussektori aktiivsusindeksi (PMI) detsembrikuiseid näitajaid.

Hetkel kuum