Juhan Lang • 21. jaanuar 2015 kell 11:59

Venemaa asepeaminister: kriisi pöördepunkt võib olla lähedal

Venemaa asepeaminister Arkadi Dvorkovitš täna Davosis intervjuud andmas.  Foto: Bloomberg

Venemaa asepeaminister Arkadi Dvorkovitš ütles täna Šveitsis Davosis alanud Maailma Majandusfoorumil (WEF), et Ukraina kriis võib olla pöördepunktile lähedal.

„Venemaa on huvitatud olukorra stabiliseerimisest maailmas ja ennekõike Ukrainas,“ rääkis Dvorkovitš CNBC uudistekanalile. Dvorkovitš on maailma majanduslikku ja poliitilist eliiti koondaval foorumil üks Venemaa kõige kõrgemaid esindajaid, sest president Vladimir Putin ja peaminister Dmitri Medvedev üritusel ei osale.

Intervjuus uudistekanalile puudutas Dvorkovitš ka võimalust vähendada gaasi hinda Ukrainale, mida alles hiljaaegu tõsteti. Mullu võimule tulnud Ukraina president Petro Porošenko teatas nädala alguses, et Ukraina vägede ja separatistide vahel konfliktikoldes sõlmitud vaherahu ajal on elu jätnud pea 5000 inimest ja relvarahu tegelikkuses ei eksisteeri.

Kuigi lääneriikide sanktsioonid ja kukkuvad naftahinnad koos nõrgenenud rublaga on Venemaa majandust kõvasti räsinud, kinnitas Dvorkovitš, et tänu valuutareservidele on riigil piisavalt vahendeid, hoidmaks majandust suhteliselt normaalsel tasemel. „Meil on vahendid, meil on kriisist väljumise kava,“ toonitas ta.

WEFi foorumit kajastava CNBC ajakirjaniku hinnangul oli foorumile tulnud Vene ettevõtete esindajate seas märgata lepitavat hoiakut. Vene valitsuse osalusega investeerimisfondi RDIFi tegevjuht Kirill Dmitriev rääkis uudistekanalile, et tarvis on välja nuputada, kuidas minna poliitilistest küsimustest kaugemale ja keskenduda üksteise vastu usalduse taastamisele. „Venemaa peab olema maailmaga ühendatud ja maailm on parem ning turvalisem paik, kui see nii on,“ rääkis ta.

Ehkki Venemaal on puudus välisinvesteeringutest, sest Lääne ettevõtted on mures, et võidakse sattuda praeguste või hilisemate sanktsioonide küüsi, vaidles Dmitriev sellele vastu ja raha sissevoolu ei pidurdavat tema sõnul ka nõrk rubla. „Kõik välisfirmade tegevjuhid ütlevad, et nad jätkavad Venemaale investeerimist.“

Hetkel kuum