Juhan Lang • 22. jaanuar 2015 kell 17:00

Selgus parimate investorsuhetega ettevõte

Tallinna Vee finantsdirektor Riina Käi.  Foto: Andres Haabu

Nasdaq Tallinna, Riia ja Vilniuse börsid kuulutasid neljapäeva õhtul üheksandat korda korraldatava Baltic Market Awardsi raames välja parimate investorsuhetega Balti börsiettevõtte, mille teist aastat järjest võitis Tallinna Vesi.

Teise koha sai Leedu telekomiettevõte TEO LT ja kolmanda Merko Ehitus. Leedu riigi omanduses energiaettevõte LESTO ja Eesti rõivakaubandusettevõte Baltika olid vastavalt neljandal ja viiendal kohal.

Aasta edukaimaks investorsuhete kvaliteedi tõstjaks pärjati Leedu riigiettevõte Klaipėdos nafta, kelle esindajad said kutse Nasdaqi kauplemiskella helistamisele New Yorgis Times Square'il.

„Õnnitlen kõiki Baltic Market Awardsi võitjaid ning teisi börsiettevõtteid, kes investeerivad oma läbipaistvusesse ja avatusse. Heade investorsuhete olulisus aina tõuseb, just need määravad paljuski ära inimeste suhtumise ettevõtetesse ja finantsturgudesse,“ ütles Nasdaq Balti juht Arminta Saladžienė pressiteate vahendusel. „Tänapäeval ei pruugi ettevõtte kasumlikkus olla piisav, et investorite huvi ja raha enda poole võita; üha enam karmistuvad ja ühtlustuvad finantsturu regulatsioonid nõuavad ettevõtetelt avatumat ja ausamat dialoogi investoritega ning hea ühingujuhtimise tava praktikate järgimist.“

SEB Pank kui 2014. aasta aktiivseim finantsvahendusettevõte ja turuarendusprojektide läbiviija võidutses „Aasta börsiliikme“ kategoorias. Möödunud kolme aasta võitja LHV Pank sai sel korral teise koha. Parimate e-investorsuhetega ettevõtte tiitli sai Ventspils nafta.

TEO LT võitis kategooriates „Parimate investorsuhetega ettevõte analüütikute hinnangul“ ning „Parima majandusaasta- ja HÜT aruande esitaja“ (HÜT – Hea Ühingujuhtimise Tava).

Baltic Market Awardsi raames hinnatud ettevõtete keskmine punktisumma oli 75,8 punkti 100st, mis tähendab väikest tõusu võrreldes eelmise aastaga (+1,2%) ja ligi 50% tõusu võrreldes 2006. aastaga, mil Balti börsiettevõtete investorsuhete hindamisega alustati. 2014. aasta kõrgeim skoor oli ligi 95 punkti 100st.

Kokku hinnati konkursil 49 Balti börside põhi- ja lisanimekirja ettevõtet, kelle keskmine turukapitalisatsioon oli enam kui 10 miljonit eurot, samuti hinnati ise osalemissoovi avaldanud ettevõtteid. Ettevõtteid hinnati enam kui 160 kriteeriumi alusel, sh Hea Ühingujuhtimise Tava järgimine, ettevõtte aruandluse vastavus regulatsioonidele, auditite täpsust ja info avaldamist.

Lisaks anti välja auhind „Atraktiivseim ettevõte Nasdaq Balti börsidel“, mille võitja selgus Balti börside veebilehe külastajate hääletuse tulemusena. Kokku andis oma hääle 2076 inimest ning enim hääli kogus ja tiitli võitis Tallinna Vesi.

Samuti tunnustasid Nasdaq Tallinna, Riia ja Vilniuse börsid inimesi või organisatsioone, kes on andnud silmapaistva panuse kohaliku väärtpaberituru arengusse.

Nasdaq Tallinna börsi eriauhinna sai FinanceEstonia, finantsteenuste pakkujaid koondav organisatsioon, kes panustab Eesti majandusarengusse toetades finantssektori ettevõtete äritegevust ja aidates neil siseneda välisturgudele, ning suurendades kapitali kättesaadavust ettevõtetele, seisab pressiteates.

Nasdaq Riia börsi eriauhinna võitis Baltikums Bank AS-I juhatuse liige ja finantsjuht Jānis Dubrovskis olulise panuse eest Läti ja Baltikumi ettevõtete võlakirjaturu arengusse.

Nasdaq Vilniuse börsi auhinna sai Leedu varahaldusettevõte Invalda LT, kes tõi eelmisel aastal Balti börsi lisanimekirja kolm uut ettevõtet: INVL Technology, INVL Baltic Real Estate ja INVL Baltic Farmland.

Parimate investorsuhetega ettevõte Nasdaq Balti börsidel1. Tallinna Vesi2. TEO LT3. Merko Ehitus4. LESTO5. BaltikaEdukaim investorsuhete kvaliteedi tõstja1. Klaipėdos nafta2. Rokiškio sūris3. City ServiceParimate e-investorsuhetega ettevõte1. Ventspils nafta2. Merko Ehitus3. Tallinna VesiParimate investorsuhetega ettevõte analüütikute hinnangul1. TEO LT2. Tallinna Vesi3. OlainfarmParima majandusaasta- ja HÜT aruande esitaja (HÜT – Hea Ühingujuhtimise Tava)1. TEO LT2.-3. Baltika and Tallinna Vesi

Aasta börsiliige1. SEB Pank2. LHV Pank3. Bankas Finasta

Parimate investorsuhetega Balti börsiettevõtete TOP 20 2014. aastal

1. Tallinna Vesi2. TEO LT3. Merko Ehitus4. LESTO5. Baltika6. Invalda.LT7. PRFoods8. Olainfarm9. Lietuvos energijos gamyba10. Ventspils nafta11. Olympic Entertainment Group12. SAF Tehnika13. Klaipėdos nafta14. Tallink Grupp15. Ekspress Grupp16. Apranga17. Nordecon18. Linas Agro Group19. Harju Elekter20. Latvijas Gāze

Atraktiivseim ettevõte Nasdaq Balti börsidel (Balti börside veebilehe külastajate hinnangul)    

1.Tallinna Vesi2.Olympic Entertainment Group3.TEO LT

Hetkel kuum