Juhan Lang • 11. veebruar 2015 kell 12:02

Vene börs kappab ülesmäge

Investorid on täna Venemaa suhtes optimistlikud.  Foto: epa

Täna Valgevenes toimuva Venemaa presidendi Vladimir Putini ja Ukraina, Saksamaa ning Prantsusmaa liidrite rahukõneluste eel on Moskva börs võtnud suuna üles.

Dollaripõhine RTS indeks on kerkinud 2,65% ja rublapõhine Micex tõusis 1,92%. Rubla on nii euro kui dollari vastu kaotanud veidi üle 0,6%. Tänavu on rubla kukkunud 8,3%, süvendades veelgi mullust 46% langust.

Londonis asuva Commerzbanki analüütik Simon Quijano-Evans rääkis Bloombergile, et tänaste rahukõneluste tulemus on ääretult oluline. „Täna on Euroopa jaoks tõenäoliselt kümnendi kõige olulisem päev, mil poliitikud kogunevad, et määrata kindlaks eurotsooni ja Ukraina tulevik,“ selgitas ta.

Rahuleppe läbikukkumine viib tema hinnangul tõenäoliselt edasiste Vene-vastaste majandussanktsioonideni ja võimalike USA relvatarneteni Ukrainasse. See omakorda võib kaasa tuua kriisi eskaleerumise koha peal.

Hetkel kuum