Juhan Lang • 16. märts 2015 kell 11:29

Juhi aastapalk läheneb miljardile dollarile

Steve Schwarzmanist võib saada esimene miljardi dollari tegevjuht  Foto: Bloomberg

USA börsifirmade juhtide aastateenistus koos boonustega küünib sageli kümnetesse või ka sadadesse miljonitesse dollaritesse. Blackstone’i tegevjuhist Steve Schwarzmanist võib samas tempos jätkates saada esimene miljardi dollari tegevjuht.

Jutt ei käi osaluse abil rikastumisest (sest nõnda on miljardäri staatusesse tõusnud ka suur hulk tegevjuhte enne teda), vaid puhtalt ühe aasta palgast ja boonustest, vahendab Celebrity Networth.

Suur palganumber ei ole Schwarzmani jaoks võõras. Tänavu veebruaris avaldas investeerimisfirma Blackstone, et ettevõtte tegevjuhile maksti 2014. aasta teenete eest 690 miljonit dollarit. See number on praeguse seisuga suurim börsifirma juhile määratud aastane kompensatsioon.

Varasem rekord kuulus Apple'i kaasasutajale ja tegevjuhile Steve Jobsile, kellele maksti 578 miljonit dollarit aktsiaoptsioonides, kui ta 2000. aastal õunafirmasse naasis. Siiski, inflatsiooni arvesse võttes oli Jobsi 2000. aasta palk väärt 784 miljonit dollarit ning rämpsvõlakirjade kuningas Michael Milken pistis 1987. aastal Drexel Burnham Lamberti leival olles taskusse 550 miljonit dollarit, mis võrduks praegu 1,1 miljardiga.

Võrdluseks, USA investeerimispanga Goldman Sachsi tegevjuht Lloyd Blankfein teenis mullu „vaid“ 24 miljonit dollarit ehk 3,5% Schwarzmani sissetulekust.

Schwarzman asutas Blackstone'i 1985. aastal koos oma endise ülemusega investeerimispangast Lehman Brothers. Praegu tegutseb ettevõte muu hulgas investeerimispanganduses ja varahalduses. Ettevõtte hallata on ligikaudu 280 miljardi eest varasid.

Osa tänust hiigelboonuse eest võlgneb Schwarzman USA aktsiaturule, sest tänu börsibuumile oli mullu ettevõtte jaoks erakordselt kasumlik aasta.

Hetkel kuum