Juhan Lang • 24. aprill 2015 kell 9:00

Investorid põgenevad Saksa aktsiatest

Investorid on Saksa aktsiate asjus üha ettevaatlikumad.  Foto: EPA

Investorid on kaotamas usku tänavu 27 rekordit löönud Saksamaa börsi ja kasseerivad kasumeid kiireimas tempos alates 2012. aastast, vahendab Bloomberg.

Saksa DAX indeks on aprillis teinud arenenud turgude lõikes kõige nadima esituse. Langust on juhtinud autotootjad BMW ja Volkswagen.

Pärast pöörast rallit, eeldusel, et nõrk euro toetab eksportijaid, on DAX indeks 10. aprilli tipust kaotanud 4,8%. Investorid on kahe nädala jooksul võtnud suurimast Saksamaa aktsiatele panustavast börsilkaubeldavast fondist (ETF) välja ligemale 3,2 miljardit eurot.

Zürichis asuva R&A Research & Asset Managementi investeeringute juht Otto Waser leidis, et nüüd, kui valuuta on stabiliseerunud ning majandusnäitajad jäänud kohati alla ootuste, võivad investorid karta, et ralli läks liiga kaugele.

Aprilli raportid viitasid, et Euroopa suurima majanduse teenuste ja tootmise aktiivsus langes, tehaste tellimused langesid ootamatult ja investorite kindlustunne langes esimest korda kuue kuu jooksul.

„Turg on läinud kaugele ja mis tahes trendid, mis ohustavad sinitaeva stsenaariumit, kutsuvad kasumit võtma,“ märkis Waser. „Vähesed inimesed panustavad praeguses ralli etapis uut raha.“

Autootjate tõus aitas DAX indeksil tänavu 10. aprilli rekordiks tõusta 26%. Alates sellest ajast on Volkswageni aktsia kukkunud 9,7% ja BMW aktsionärid on kaotanud 6,1%. Mõlemad autototootjad on hädas Hiina laienemisega.

Kõigele lisaks hoiatas eile Euroopa suurim kindlustusfirma ja varahaldur Allianz võimaliku börsikrahhi eest.

Hetkel kuum