Juhan Lang • 28. mai 2015 kell 7:30

Pöörane börsiralli sai järsu lõpu

Hiina investorid said täna külma duši.  Foto: EPA

Rohkem kui nädal aega rallinud Hiina börsil sai täna hoog otsa ning Shanghai Composite indeks lõpetas päeva 6,45% miinuses. Jaapani börs rallib aga üha nõrgeneva jeeni toel tempos, mida viimati nähti 1980ndatel.

Hiina aktsiad tegid nelja kuu suurima kukkumise, sest maaklerfrimad karmistasid laenuandmise piiranguid ja investorid spekuleerisid, et valitsus võtab kasutusele meetmed aktsiaturgude jahutamiseks, kuna regulaatorid nõuavad pankadelt ülevaadet nende aktsiainvesteeringute kohta.

Viimase seitsme päevaga rallis Shanghai Composite 15% ja aastaga on see üles sööstnud 140%.

Hongkongi Hang Sengi indeks langes 2,43%. Hiina aktsiaid on vedanud riigi keskpanga stiimulid ja ligipääsu parandamine väliskapitalile. Analüütikute hinnangul on keskpankade stiimulid küll globaalseid turge oluliselt toetanud, ent samal ajal on Hiina majandus aeglustuv, ettevõtete kasumite kasv on jäänud tagasihoidlikuks ning aktsiate hinnatasemed on väga kõrged.

Samal ajal on dollari vastu alates 2002. aastast nõrgimal tasemel kauplev jeen vedanud Nikkei indeksi 10. järjestikust päeva plussi, mis on pikim ralli alates 1988. aastast kui indeks tõusis järjest 15 päeva. Viimase sessiooni lõpetas Nikkei 0,39% plussis.

USAs tegi eile Nasdaq Composite indeks suurima tõusu alates jaanuarist ja jõudis rekordini. Euroopa ja USA börsidele süstisid eile optimismi Kreeka läbirääkimised võlausaldajatega.

Hetkel kuum