Juhan Lang • 28 juuli 2015

Statoililt üllatavalt head tulemused

Statoili tegevjuht Eldar Saetre.  Foto: EPA

Norra suurima nafta- ja gaasitootja Statoili teise kvartali kasum lõi analüütikute ootusi, sest kõrgemad tootmise ja rafineerimise marginaalid aitasid pehmenda toornafta hinna langusest saadud lööki.

Oslo börsil noteeritud ettevõtte puhaskasum kukkus mulluselt 9,9 miljardilt Norra kroonilt 7,2 miljardile kroonile ehk 882 miljonile dollarile. Bloombergi uudisteagentuuri küsitletud 20 analüütiku konsensus prognoosis 5,5 miljardi krooni suurust puhaskasumit.

Statoil ja selle konkurendid Royal Dutch Shell ning Total on vastukaaluks viimase 12 kuuga ligi 50% kukkunud nafta hinnale kärpinud märkimisväärselt investeeringuid ja tegevuskulusid. Norra naftahiid vähendas täna täiendava 500 miljoni dollari võrra sel aastal planeeritud kulutusi. Kui veel mullu olid tegevuskulud 20 miljardit dollarit, siis tänavu on tegevuskuludeks plaanitud 17,5 miljardit.

Enam kui 70% Norra naftast ja gaasist tootev Statoil on teatanud tuhandete töötajate koondamisest, mis on kavandatud kolme aasta peale. Ettevõtte tegevjuht Eldar Saetre kinnitas täna peetud pressikonverentsil, et kärpeprogramm kulgeb kavakohaselt.

Ettevõtte toodang kasvas aastatagusega võrreldes 4% võrra, 1,87 miljonile barrelile naftale päevas. Analüütikud olid oodanud 1,85 miljoni barreli suurust naftatoodangut. Kuigi Statoili keskmine vedelike hind langes mulluselt 99,7 dollarilt barrel 55 dollarile barreli eest, kasvasid rafineerimismarginaalid aga 3,9 dollarilt 9,6 dollarile barrelist.

Turustamise ja töötlemise üksuse tegevuse puhastulu kerkis mulluselt 2,6 miljardilt kroonilt 5,1 miljardile kroonile. 67% ulatuses Norra riigile kuuluv Statoil maksab teises kvartalis dividendideks 1,8 krooni aktsia kohta ja lubab vaatamata nafta hinna kukkumisele hoida dividendid samal tasemel ka kolmandas kvartalis.

Naftakontserni aktsia rallis täna Oslo börsil 2,76%, 134 kroonile.

Hetkel kuum