Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Statoililt üllatavalt head tulemused

  Statoili tegevjuht Eldar Saetre.Foto: EPA

  Norra suurima nafta- ja gaasitootja Statoili teise kvartali kasum lõi analüütikute ootusi, sest kõrgemad tootmise ja rafineerimise marginaalid aitasid pehmenda toornafta hinna langusest saadud lööki.

  Oslo börsil noteeritud ettevõtte puhaskasum kukkus mulluselt 9,9 miljardilt Norra kroonilt 7,2 miljardile kroonile ehk 882 miljonile dollarile. Bloombergi uudisteagentuuri küsitletud 20 analüütiku konsensus prognoosis 5,5 miljardi krooni suurust puhaskasumit.
  Statoil ja selle konkurendid Royal Dutch Shell ning Total on vastukaaluks viimase 12 kuuga ligi 50% kukkunud nafta hinnale kärpinud märkimisväärselt investeeringuid ja tegevuskulusid. Norra naftahiid vähendas täna täiendava 500 miljoni dollari võrra sel aastal planeeritud kulutusi. Kui veel mullu olid tegevuskulud 20 miljardit dollarit, siis tänavu on tegevuskuludeks plaanitud 17,5 miljardit.
  Enam kui 70% Norra naftast ja gaasist tootev Statoil on teatanud tuhandete töötajate koondamisest, mis on kavandatud kolme aasta peale. Ettevõtte tegevjuht Eldar Saetre kinnitas täna peetud pressikonverentsil, et kärpeprogramm kulgeb kavakohaselt.
  Ettevõtte toodang kasvas aastatagusega võrreldes 4% võrra, 1,87 miljonile barrelile naftale päevas. Analüütikud olid oodanud 1,85 miljoni barreli suurust naftatoodangut. Kuigi Statoili keskmine vedelike hind langes mulluselt 99,7 dollarilt barrel 55 dollarile barreli eest, kasvasid rafineerimismarginaalid aga 3,9 dollarilt 9,6 dollarile barrelist.
  Turustamise ja töötlemise üksuse tegevuse puhastulu kerkis mulluselt 2,6 miljardilt kroonilt 5,1 miljardile kroonile. 67% ulatuses Norra riigile kuuluv Statoil maksab teises kvartalis dividendideks 1,8 krooni aktsia kohta ja lubab vaatamata nafta hinna kukkumisele hoida dividendid samal tasemel ka kolmandas kvartalis.
  Naftakontserni aktsia rallis täna Oslo börsil 2,76%, 134 kroonile.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Tõnu Mertsina: ekspordi väljavaade on kiiresti halvenemas
Euroala majandussektorite kindlustunne on viimastel kuudel kiiresti halvenenud ja ostujuhtide indeks näitab, et juulis liikus kogu euroala majandus langusesse, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Euroala majandussektorite kindlustunne on viimastel kuudel kiiresti halvenenud ja ostujuhtide indeks näitab, et juulis liikus kogu euroala majandus langusesse, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Tesla kaalub tehase loomist Kanadasse
Tesla teeb lobitööd Kanada provintsi Ontario valitsusega, et luua piirkonda uus kõrgelt arenenud tootmistehas, selgub täna meedias avaldatud dokumentidest.
Tesla teeb lobitööd Kanada provintsi Ontario valitsusega, et luua piirkonda uus kõrgelt arenenud tootmistehas, selgub täna meedias avaldatud dokumentidest.
Reaalajas börsiinfo
Konkurentsiameti uus juht: kinomonopol? Jah, see paistab JOKK
Sel nädalal konkurentsiameti peadirektorina alustanud Evelin Pärn-Lee kommenteeris Äripäeva raadio hommikuprogrammis avalikkuse tähelepanu all olnud juhtumeid, nagu kütusekartell ja kinomonopoli teke.
Sel nädalal konkurentsiameti peadirektorina alustanud Evelin Pärn-Lee kommenteeris Äripäeva raadio hommikuprogrammis avalikkuse tähelepanu all olnud juhtumeid, nagu kütusekartell ja kinomonopoli teke.
Läti saab Rail Balticule sõjalise liikuvuse raha
Läti Rail Balticu projekt on seotud sõjalise liikuvuse rahastamisega veidi vähem kui 5 miljoni euro ulatuses, selgus riigi transpordiministeeriumi esmaspäeval allkirjastatud lepingust Euroopa Kliima-, Infrastruktuuri- ja Keskkonnainspektsiooniga (CINEA).
Läti Rail Balticu projekt on seotud sõjalise liikuvuse rahastamisega veidi vähem kui 5 miljoni euro ulatuses, selgus riigi transpordiministeeriumi esmaspäeval allkirjastatud lepingust Euroopa Kliima-, Infrastruktuuri- ja Keskkonnainspektsiooniga (CINEA).
Väike-Maarja suurim maja leidis ostja
Väike-Maarja vallavanemal Indrek Keskülal oli reedel põhjust rõõmustada, sest läbirääkimised õppekeskuse ostjaga olid edukad ja majale puhutakse varsti uus elu sisse.
Väike-Maarja vallavanemal Indrek Keskülal oli reedel põhjust rõõmustada, sest läbirääkimised õppekeskuse ostjaga olid edukad ja majale puhutakse varsti uus elu sisse.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.