Mait Kraun • 4. august 2015 kell 11:37

Toyota sai jälle rekordkasumi

Toyota Motors  Foto: Bloomberg

Toyota ületas järjekordselt analüütikute ootusi ja teatas kolmandat aastat järjest majandusaasta esimese kvartali rekordilisest kasumist.

Kasvule aitas kaasa kulude kärpimine ja soodsad valuutakursid, vahendab CNBC.

Aprilli-juuni kvartalis tõusis Toyota kasum 10 protsenti 646,39 miljardi jeenini (4,75 miljardi euroni). Thomson Reutersi küsitletud analüütikud ootasid, et ettevõtte kasum ulatub 607,5 miljardi jeenini. Tegevuskasum tõusis 9,1 protsenti 756 miljardi jeenini. Käive hüppas 9,3 protsenti.

Toyota müügikasvu hoidis tagasi ettevõtte teadlik otsus tootmise aeglustamisest, mille eesmärk on vältida autode kvaliteediprobleemi tekkimist. Autotootja loobus aprillis ajutiselt piirangust, et rajada autotehased Mehhikosse ja Hiinasse.

Müük maailma suurimal autoturul – Hiinas – on saanud löögi, sest hinnakonkurents on tublisti kasvanud. Eriti on suurenenud konkurents Toyota sportmaasturile RAV4. Sportmaasturid on moes ja järjest rohkem autotootjaid tahab turult kasu lõigata.

Toyota müük kukkus Hiinas jaanuar-märts 0,1 protsenti. Hiina tulemused teatab Toyota kvartalise viivitusega.

Jaapani autotootja jättis terve aasta kasumiprognoosi 2,25 triljoni jeeni juures muutmata. Valuutade kõikumisest tuleneva tulu tõttu tõsteti veidi aga käibeprognoosi.

Hetkel kuum