Birjo Must • 11. august 2015 kell 9:36

Dollar kosub Hiina sammu najal veelgi

USA dollar tugevneb.  Foto: EPA

Hiina keskpanga otsus devalveerida jüaan mõjub hästi dollari tõusule panustavatele investoritele, kirjutab uudisteagentuur Bloomberg.

Hiina keskpank kärpis täna jüaani kurssi rekordilise 1,9% võrra. Radikaalne samm tuli nädal pärast seda, kui Rahvusvaheline Valuutafond lükkas edasi otsuse kinnitada jüaan reservvaluutana. Devalveerimine tõstab aga veelgi muret maailma suuruselt teise majanduse olukorra pärast. Lisaks kukutab see globaalseid börse

Seevastu kogub veelgi enam poolehoidu USA dollar, mis on viimasel ajal isegi tuge saanud spekulatsioonidest, et Föderaalreserv tõstab juba tuleval kuul intressimäärasid.

„Dollar on jätkuvalt suurepärane varjupaik võrreldes peaaegu kõige muuga,“ rääkis Canadian Imperial Bank of Commerce’i välisvaluuta strateeg Jeremy Stretch uudisteagentuurile Bloomberg. „See annab lihtsalt hoogu juurde,“ lisas ta viidates Hiina keskpanga sammule.

USA dollar tugevnes täna enamiku 16 peamise valuuta suhtes.

Hiina keskpanga teatel oli see devalveerimine ühekordne samm. Samas arvas Nomura Holdingsi valuutastrateeg John Gorman, et nii see tõenäoliselt ei lähe. „Nad ütlevad, et see on ühekordne, kuid ma ei usu, et turg sellesse nii suhtub,“ arvas ta. „See võib olla palju suurema muutuse algus. Sellepärast reageerib ka turg nii tugevalt.“

Hetkel kuum