Mait Kraun • 21. august 2015 kell 7:00

USA turg kukub kolinal

Usa turg tegi eile 18 kuu suurima kukkumise  Foto: EPA

Maailma aktsiaturud langevad. Kukkumisele on kaasa aidanud Hiina tööstustoodangu kesised andmed ja devalveerimise järelmõju, vahendab Bloomberg.

Eile tegi USA S&P500 indeks 18 kuu suurima languse ja kukkus 2,1 protsenti. Tänasel eelturul on indeks lisanud langusele veel 0,2 protsenti. Arenevad turud kukuvad täna samuti – MSCI arenevate turgude indeks on odavnenud 1,6 protsenti. Ka USA ja Euroopa aktsiaturud on languses.

„Terve maailm tundub natuke kurb,“ ütles investeerimisfirma Craigs Investment Partners analüütik Mark Lister. „Hiina tekitab jätkuvalt mitmel rindel muresid.“

Hiina augustikuu majandusandmed toetavad praegust paradigmat, et maailmamajanduse kasvumootor aeglustub. Samuti on Hiina otsus jüaan devalveerida levinud ka teistele turgudele – valuutad odavnevad ja aktsiaturud kukuvad. Eile oli tugevat mõju tunda ka USA aktsiaturul.

MSCI Aasia-Okeaania indeks teeb halvimat nädalat alates 2011. aastast. Euro Stoxx 50 indeks on täna kukkunud aga juba 1,9 protsenti.

Selle nädala esimese nelja päeva jooksul on turgudelt kadunud 2,2 triljonit dollarit. S&P500 indeks kukkus läbi tähtsa toetuspunkti – 2040 punkti taseme. Ühtlasi on indeks ka allpool 200 päeva libisevat keskmist.

Kuld on tõusnud juba viis päeva järjest ja nädala lõikes on kollane metall kallinenud üle 7 protsendi 1161 dollarini untsist. USA 10aastaste võlakirjade tootlus kukkus 2 baaspunkti võrra 2,06 protsendini.

Hetkel kuum