Mait Kraun • 31. august 2015 kell 16:15

Šveitsi kellatootjate müük kukub kolinal

Šveitsi kellatootja Rolex on üks ettevõtetest, kelle müük on tugevalt langenud.  Foto: Bloomberg

Šveitsi kellade eksport kukkus eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 9,3 protsenti, mis on suurim langus alates 2009. aastast, vahendab CNN Money.

Kõige suurema languse võtsid kellatootjad vastu Aasiast, kus eksport kukkus 21,4 protsenti. Müük Hiinasse kukkus juulis lausa 40 protsenti ja tundub, et olukord ei parane niipea. Nõrgem jüaan muudab importkaubad Hiina jaoks kallimaks. Lisaks sellele on aktsiaturu krahh tekitanud riigis hirmu ja see on vähendanud ka luksuskaupade müüki.

Hiina hiljutine korruptsioonivastane kampaania on samuti takistanud luksustoodete müüki, sest ametnikel ei lubata enam rahaga priisata.

Müük Hongkongi kukkus 29 protsenti ja Lõuna-Koreasse 20 protsenti. Müük kukkus isegi Araabia Ühendemiraatides, kus kellasid müüdi aastatagusega võrreldes 30 protsenti vähem. Üldiselt vähenes kõige rohkem kullast ja teistest väärismetallidest valmistatud kellade müük.

Tugev Šveitsi frank muudab eksportijate elu raskemaks. Riik otsustas jaanuaris oma valuuta eurost lahti siduda, mis pani frangi järsult kallinema. Rolex, TAG Heuer, Swatch ja teised kellatootjad teevad suurema osa oma töödest Šveitsis.

Hetkel kuum