Birjo Must • 14. september 2015 kell 7:30

Investorid FEDi otsuse ootuses

Euroopa aktsiad tõusevad.  Foto: EPA

Euroopa aktsiad lõpetasid möödunud nädala väikeses plussis ja alustavad ka uut nädalat positiivselt. Investorid ootavad pikisilmi USA Föderaalreservi (FED) otsust.

Euro Stoxx 50 indeksi futuurid tõusid hommikul Londonis 0,1%.

Möödunud nädalal kerkis Euroopa peamine aktsiaindeks Stoxx Europe 600 0,7%. Peamiselt tõusis indeks nädala viimastel päevadel, kuna investorid pöörasid oma tähelepanu Hiinalt USA Föderaalreservile. Nüüd arvab üksnes 26% kauplejatest, et sel nädalal teatatakse intressimäärade tõstmisest.

Kuigi Stoxx 600 indeks on oma aprillikuisest tipust langenud 14%, siis usuvad aktsiastrateegid jätkuvalt, et indeks pöördub tõusule ning lõpetab aasta parima tulemusega alates 2009. aastast. Nad prognoosivad, et indeks tõuseb 2015. aasta kokkuvõttes 18%.

Hiina aktsiad on täna taas languses, kuna tehnoloogia- ja tarbekaupade firmad veavad peamist indeksit alla. Shanghai Composite indeks on langenud pea 3%. Selgus, et Hiina tööstustoodangu näitaja ei vastanud analüütikute ootustele. Ning aasta esimese kaheksa kuu investeeringud kasvasid aeglaseimas tempos alates 2000. aastast. Hiina valitsus avalikustas detailsemad plaanid selle kohta, kuidas kavatsetakse riigifirmade tegevus efektiivsemaks muuta ja investeeringuid toetada.

Mujal Aasias liiguvad börsid erinevalt. Jaapani Nikkei 225 indeks on täna kukkunud 1,6%, kuid Hongkongi Hang Seng indeks on tõusnud 0,16%.

WTI nafta hind on 44,64 dolalrit barrelist ja Brenti nafta hind 47,85 dollarit barrelist.

Sel nädalal oodatakse pikkisilmi FEDi kahepäevase kohtumise lõppu, mil selgub, kas tõstetakse intressimäärasid esimest korda peale 2006. aastat.

Hetkel kuum