Mait Kraun • 23. september 2015 kell 13:15

"Dollar on ülehinnatud"

USA dollar  Foto: Scanpix

Dollar on ülehinnatud ning euro ja jeeni vastu erilist tugevnemist tõenäoliselt ei toimu, aga ainult juhul, kui Föderaalreserv ei tõsta vähemalt kaks korda intressimäärasid, teatas investeerimisfirma Amundi Asset Management, mis haldab umbes triljonit dollarit.

Föderaalreservi esimene intressimäärade tõus on dollari kurssi juba sisse arvestatud, ütles Amundi valuutahalduse juht James Kwok. Eurosse on dollar ülehinnatud 14 protsenti ja jeeni 12 protsenti – see põhineb OECD ostujõu pariteedil.

„USA dollar on juba praegu euro ja jeeni suhtes ülehinnatud, kui vaadata põhinäitajaid,“ ütles Kwok Bloombergile antud intervjuus. „Turg ei usu, et Föderaalreserv võiks üle ühe korra intressimäärasid vähese aja jooksul tõsta.“

Amundi vaade on vastupidine Goldman Sachsile, kes ütles eelmisel kuul, et euro võib dollari vastu odavneda veel 10 sendi võrra, sest Euroopa Keskpank laiendab oma stimuleerimisprogrammi. Sellega loodetakse inflatsiooni turgutada. Jeen odavneb dollarisse Goldman Sachsi arvates 130 jeenini, sest Jaapani Keskpanga juht Haruhiko Kuroda plaanib oktoobris stimuleerimisprogrammi laiendama hakata.

Viimase 12 kuu jooksul on dollar euro suhtes tugevnenud 15 protsenti 1,1125 dollarini. Jeeni suhtes aga 10 protsendi võrra 119,84 jeenini. Analüütikute keskmine konsensus on, et euro odavneb kuni 1,07 dollarini ja ühe dollari eest saab aasta lõpus 125 jeeni.

Hetkel kuum