Mait Kraun • 30. september 2015 kell 17:53

Suurbritannia ületas finantskriisi eelsed tipud

Suurbritannia lipp.  Foto: Bloomberg

Üks tähtsamaid rikkuse näitajaid on Suurbritannias tõusnud finantskriisi eelsest tipust kõrgemale ning töötajate palganumbrid kasvavad kaheksa aasta kiiremas tempos, vahendab Bloomberg.

Suurbritannia statistikaameti uued andmed näitavad, et sisemajanduse koguprodukt ühe inimese kohta oli riigis 0,6 protsenti kõrgem kui 2008. aasta alguses. Majandus kasvas teises kvartalis esimese kvartaliga võrreldes aga 0,7 protsenti. Kasvule on enim kaasa aidanud kaubanduse puudujäägi vähenemine.

Majanduse koguprodukt oli aga teises kvartalis eelmisest tipust 5,9 protsenti suurem. Ajalooliste andmete kohandamine näitas, et Suurbritannia ületas kriisieelse tipu juba selle aasta esimeses kvartalis.

Töötajate palgad tõusid eelmise aasta sama ajaga võrreldes teises kvartalis 4,7 protsenti, mis on suurim kasv alates 2007. aastast. Kuna inflatsioon on rekordmadalal, siis tõusis aprillist kuni juulini reaalpalk lausa 2 protsenti, mis on viimase kolme aasta suurim tõus.

Need numbrid näitavad, et 10 kvartalit järjest kasvanud Suurbritannia majandus jätkab tugevnemist. Kuigi inflatsioon püsib 2protsendilisest eesmärgist tunduvalt allpool, on Inglise Keskpanga juht Mark Carney öelnud, et intressimäärade tõstmise aeg on lähedal.

„Me oleme Suurbritannia majanduse taastumise osas jätkuvalt optimistlikud,“ ütles Capital Economicsi ökonomist Paul Hollingsworth. „Ettevõtete ja tarbijate kindlustunne on tugev, krediit on odav ja kättesaadavam ja majapidamised pole veel odavamatest energiahindadest tulnud sääste kulutama hakanud.“

Hetkel kuum