Mait Kraun • 6. oktoober 2015 kell 6:55

Goldman: Jaapani Keskpank võib üllatada

Jaapani lipp keskpanga ees.  Foto: Bloomberg

Täna võib Jaapani Keskpank teha oma rahapoliitikakohtumisel üllatuse, teatas Goldman Sachs.

Jaapani Keskpank on alates eelmise aasta oktoobrist, mil suurendati varaostuprogrammi, olnud passiivne. Riigi majandusel ei lähe aga hästi – tööstustoodang kukub, ettevõtete kindlustunne on halvenenud ja palgakasv viimastel kuudel aeglane.

Keskpank alustab oma kohtumist teisipäeval ning otsused tehakse teatavaks kolmapäeval kella seitsme ajal.

„Jätkuvalt arvame, et Jaapani Keskpank lõdvendab rahapoliitikat 30. oktoobril. Samas ei välista me ka seda, et teatud samme võidakse ette võtta juba tänasel kohtumisel,“ kirjutasid Goldmani ökonomistid.

Jaapan on püüdnud deflatsioonist välja saada juba kaks aastat. Vaatamata fiskaal- ja rahapoliitilistele tugimeetmetele seda juhtunud ei ole. Maailma 3. majandus kahanes teises kvartalis eelmise aasta sama ajaga võrreldes 1,2 protsenti. Mõned majandusteadlased hoiatavad, et ka kolmandas kvartalis võib aeglustuva ekspordi ja nõrgema tööstustoodangu tõttu toimuda langus.

Hetkel kuum