Birjo Must • 21. oktoober 2015 kell 8:30

Nordea kontserni kasum langes 17%

Nordea panga president Christian Clausen  Foto: EPA

Nordea teatas, et panga kolmanda kvartali kasum langes aastaga 17%, kuna rekordmadalad intressimäärad rõhuvad Skandinaavia pankade tulemusi.

Nordea puhaskasum oli möödunud kvartalis 780 miljonit eurot võrreldes 938 miljoniga aasta eest samal ajal. See jäi alla ka Bloombergi küsitletud analüütikute oodatud 864 miljonile eurole.

Citigroupi analüütikut Ronit Ghose'i ei üllatanud Nordea nõrgem tulemus. "Kolmanda kvartali tulemus vastas meie ootustele, aga jäi 8 protsenti konsensusarvamusest allapoole," teatas Ghose tänases analüüsis. Ghose usub, et Nordea tulemuste ootusi tõmmatakse pärast kolmanda kvartali näitajaid allapoole.

Puhas intressitulu langes 1,27 miljardile eurole. Mullu samal ajal oli see 1,40 miljardit eurot.

Nordea aktsia hind langes hommikul Stockholmi börsil 3,9%, 95,4 Rootsi kroonile.

Siiani on kõigi Rootsi pankade kolmanda kvartali tulemused jäänud alla ootusi. Pankade halbade tulemuste taga nii negatiivsed intressimäärad, Hiinast alguse saanud majanduse jahenemine kui ka toorainete hindade langus, mis rõhub pankade teenustasude tulule. Ainuüksi negatiivsed intressimäärad lähevad neljale Rootsi pangale igas kvartalis maksma enam kui 1,4 miljardit Rootsi krooni.

„Suvekuudel oli aktiivsuse tase oodatult madal, aga me pole sügise alguses näinud tavapärast turuaktiivsuse tõusu,“ märkis Nordea juht Christian Clausen. „Hoiusemarginaalid on jätkuvalt surve all ja laenude kasv on väike.“ Samas lisas Clausen, et panga intressitulud peavad sellegipoolest survele hästi vastu.

Nordea teatas augustis, et Clausen vahetatakse välja Casper von Koskulli poolt, kes võtab ameti üle 1. novembril.

Ka SEB teatas täna, et panga puhaskasum kukkus kolmandas kvartalis aastaga 38%, 3,4 miljardile Rootsi kroonile. Samal ajal langesid intressitulud 9%.

Hetkel kuum