Mait Kraun • 22. oktoober 2015 kell 17:58

Euro kurss hakkas kiiresti kukkuma

Eesti euromündid.  Foto: PantherMedia/Scanpix

Euroopa Keskpanga president Mario Draghi andis täna mõista, et stimuleerimisprogrammi võidakse laiendada. See viis euro kursi kolme nädala madalaima tasemeni, vahendab MarketWatch.

Euro kurss on täna kukkunud 1,89 protsendi võrra 1,1125 dollarini. See on madalaim tase alates 2. oktoobrist, selgub FactSeti kogutud andmetest. Briti naelaga võrreldes kukkus euro 1,71 protsenti ja jõudis viimase kuu madalaima tasemeni.

Dollari tõusule panustajad lootsid, et Draghi annab stimuleerimisprogrammi laiendamisest selgelt märku. Nii ka läks ja Draghi ütles, et „praegune rahapoliitika tuleb detsembri alguses üle vaadata“ ja lisas, et siis saavad valmis ka ametlikud majandusprognoosid.

Draghi ei välista ka muude erakorraliste rahapoliitiliste meetmete käikulaskmist. Ta möönis, et tänasel kohtumisel arutati ühe võimalusena ka Euroopa Keskpangas raha hoiustamisele kehtestatud negatiivse intressimäära veelgi sügavamale miinusesse viimist.

„Tundub, et turud on kiiresti kohanenud mõttega, et detsembrikuisel kohtumisel hakkab midagi toimuma,“ ütles DailyFX valuutaanalüütik Christopher Vecchio.

Järgmisel nädalal on nii Jaapani kui ka USA keskpanga kohtumised. Mitmed majandusteadlased prognoosivad, et Jaapani Keskpank teatab stimuleerimisprogrammi laiendamisest. Vähesed ootavad Föderaalreservilt järgmisel nädalal intressimäärade tõusu. Küll aga loodetakse saada vihjeid, kas intresside tõus jääb detsembrisse või järgmisesse aastasse.

Hetkel kuum