Birjo Must • 29. oktoober 2015 kell 12:21

Danske Banki tulud vähenevad

Danske Banki juht Thomas Borgen  Foto: EPA

Ka Skandinaavia suuruselt teise panga Danske Banki käsi käib üha halvemini ning selle tulud vähenesid kolmandas kvartalis 10%.

Danske Bank teatas, et panga puhaskasum ulatus möödunud kvartalis 3,67 miljardile Taani kroonile (538 miljonit dollarit), mis on 12% enam kui aasta eest samal ajal. Samas jäi see siiski alla Bloombergi küsitletud analüütikute prognoositud 3,84 miljardile kroonile. Puhas intressitulu kukkus 7%.

Danske juhi Thomas Borgeni sõnul peab neid tulemusi vaatama ennekõike kui turuolukorra peegeldust, mitte kui midagi pangale eriomast. Juhi kinnitusel asub pank kulusid kärpima juhul, kui intressitulule tuleb veelgi survet.

Samas oodatakse pangalt siiski tugevamaid jõupingutusi. Keefe, Bruyette & Woodsi analüütiku Karl Morrise sõnul hoolib turg ainult müügitulust. „See käib praegu suurema osa pankade kohta. Oluline on, kuidas nad saavad hakkama madalate intressimäärade keskkonnas. Taanis peavad nad sellega silmitsi seisma veelgi pikemat aega,“ märkis Morris.

Nii Taani kui Rootsi keskpangad on viinud baasintressimäärad negatiivseks. Taani jaoks, kus kroon on seotud euroga, tähendavad ökonomistide kinnitusel Euroopa Keskpanga täiendavad stimuleerimismeetmed, et intressimäärad jäävad allapoole nulli vähemalt 2017. aastani.

Danske Banki aktsia hind on täna Taani börsil langenud 3,3%, 188,8 kroonile.

Pank kärpis ka oma tänavuse käibe prognoosi, öeldes, et see jääb möödunud aasta tasemele. Varem oli pank ennustanud, et see tõuseb. Samal ajal ei kavatse Danske oma tegevust Skandinaavias koomale tõmmata. Borgeni sõnul tehti täiendavaid jõupingutusi, et kasvada Norras ja Rootsis. Samas tunnistas ta, et olukord nõuab ettevaatlikkust.

Hetkel kuum