Juhan Lang • 3. november 2015 kell 9:06

Oled 40ndates? Aeg investeerida!

Nordea Baltikumi säästmis- ja investeerimistoodete üksuse juht Ege Metsandi.  Foto: Nordea

Keskmine investeerimisega alustaja on kõrgharidusega 45aastane, kusjuures naisi on meestest rohkem, selgus Nordea panga uuringust.

See vanus on aga murettekitav, sest näitab, kui väike osa ühiskonnast teab investeerimise eesmärkidest ja võimalustest, teatas Nordea Baltikumi säästmis- ja investeerimistoodete üksuse juht Ege Metsandi.

„Investeerimine aitab inimestel kasvatada oma heaolu ning täita suuri unistusi eelkõige pikemas perspektiivis,“ märkis ta pressiteate vahendusel. „40ndates eluaastates investeerimisega alustajal on tavaliselt keskmine riskitaluvus, mis positiivse poole pealt näitab, et riske võetakse mõistlikult. Kuid see on ka märk, et investeerimise peale hakatakse mõtlema veidi liiga hilja. Mida varem alustada, seda enam hakkab investori kasuks töötama aeg ja seda paremat tulemust on võimalik saavutada ka väiksemate igakuiste investeeringutega.“

Naisi pisut rohkem

Panga teatel on Nordeas investeerimisega alustajate seas on naisi ja mehi pea võrdselt, naisi on vaid napilt rohkem (50,6%). Investeerimisega alustaja keskmine netosissetulek on 1347 eurot kuus ning keskmine likviidsete varade maht 18 239 eurot.

Antud vanust arvestades on Metsandi sõnul loomulik ja arusaadav ka see, et investeerimisega alustavad kliendid tavaliselt omavad juba kinnisavara, kuid siiski ei tasu oodata investeerimisega kuni kodulaen on täielikult tagasi makstud.

„Alustades varakult laenumaksete kõrvalt ka regulaarsete investeeringutega, võib inimestel tekkida võimalus laene investeeringute arvelt varem tagasi maksta,“ selgitas ta. „Värsked finantsturu ülevaated näitavad, et Eesti ettevõtete ja majapidamiste hoiused kasvavad kiirelt. Rõõm on näha, et eestlased on raha kogumise vajalikkust rohkem teadvustanud. Samas ei tasu unustada, et pikalt arvelduskontol hoitud raha tootlus on liiga madal, et pikaajaliselt lisaväärtust luua.“

Kes saavutab edu?

Varem on Äripäev kirjutanud, et ajalooliselt on Tallinna börsil edu saavutanud pigem naised kui mehed, vanemad investorid teevad noorematele tootlusega silmad ette ja kõrgharidus annab investeerimisel selge eelise. Põhjalikumalt saab kodubörsi investorite käitumismustrite kohta lugeda siit.

Hetkel kuum