Mait Kraun • 6. november 2015 kell 19:13

Miljardär: Tesla turuväärtus neljakordistub

Tesla  Foto: epa

Miljardärist investor Ron Baron ütles reedel, et ootab Tesla aktsiale järgneva viie aasta jooksul neljakordset tõusu, vahendab CNBC.

Baron panustab Tesla asutaja Elon Muskile. „See on hämmastav, mida ta seni teinud on. Revolutsioonilisust on näidatud nii autode kui ka kosmoselaevade ehitamises.“ Musk on lisaks Teslale ka SpaceX-i asutaja – see on eraettevõte, mis ehitab rakette ja kosmoselaevu.

Baron tunnistas, et praegust käivet ja kasumit arvestades on Tesla ülehinnatud. „Aktsia ostmisel panustaksid sa siiski sellele, et ettevõte võib paisuda tunduvalt suuremaks,“ selgitas ta.

Ta lisas, et Tesla suurendab iga aasta märkimisväärselt toodangut. Elektriautode tootja valmistab praegu aastas 50-55 000 autot. Baron ütles, et järgmisel aastal müüakse prognooside kohaselt 80 000 autot ja 2020. aastal juba pool miljonit autot.

„500 000 autot 2020. aastaks. See oleks äri, kus käive ulatub 35-40 miljardi dollarini aastas. Ütleme, et nad saavad tegevuskasumit enne investeeringuid 6 miljardit dollarit. See tähendaks, et ettevõte väärtus võiks olla tõenäoliselt 120 miljardit dollarit. Praegu on turuväärtus umbes 30 miljardit, seega tähendaks see 2020. aastaks neljakordset kasvu,“ ütles ta.

Baroni investeerimisfirma Baron Capital on Tesla aktsiaid ostnud kokku 282,7 miljoni dollari eest. Kokku on Baroni fond teeninud Teslaga sellel aastal 4 protsenti kasumit.

Baron ütles, et ta on teadlik ka konkurentide püüdlustest häid elektriautosid valmistada. „Ma arvan, et näiteks Apple üritab teha mingisuguse brändi-auto. Sarnase suuna võib võtta Google.“ Tema sõnul on need ettevõtted aga piisavalt suured, et üleliigseid riske võtma ei hakata.

Hetkel kuum